“het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle” Simon van der Geest

het werkstuk cover 9789021414867/2019

Simon van der Geest, uitgeverij Querido

Simon van der Geest schrijft het liefst voor kinderen. Geen gekke keuze want hij is inmiddels tweevoudig winnaar van de Gouden Griffel.  Ik heb genoten van zijn boek ‘Spinder’ en was dus heel nieuwsgierig naar dit boek. Hij reisde voor dit verhaal van Paramaribo naar het hart van de Surinaamse jungle. Dat maakt het boek nog interessanter en mijn nieuwsgierigheid nog groter.

Hoofdpersoon uit dit verhaal is Eva. De tekst op de achterzijde begint met : “Eva heeft elf tenen, één beroemde moeder, en nul vaders. Oké, ze heeft wel een vader, maar haar moeder wil niets over hem vertellen.” Deze aparte vertelstijl, luchtig met hier en daar een knipoog maakt dit boek apart en heerlijk om te lezen. Een manier van vertellen waardoor je blijft lezen.

Eva moet op school een werkstuk gaan maken. Het onderwerp moet gaan over iets waar je iets meer over wilt weten. Haar vriend Luuk gaat het hebben over de Komodovaraan en zelf besluit ze het te gaan hebben over ‘biologische vaders’, iets waar haar juf niet zo blij mee is maar Eva bijt zich er helemaal in vast. Ze vindt oude post van haar vader en een cassettebandje met zijn stem. Waarschijnlijk woont hij in Suriname en omdat haar moeder haar niets wilt vertellen schakelt ze een televisie programma in om naar het land van haar vader te vertrekken en haar zoektocht verder uit te breiden.

Zoals gezegd een heerlijke vertelstijl met een mooie opbouw.  De introductie van Eva en Luuk, het zoeken naar het onderwerp voor hun werkstuk en dan uiteraard de zoektocht naar haar vader. Een zoektocht niet helemaal vrij van gevaar. En eigenlijk is Eva niet zo stoer maar ze doet het allemaal mooi even. Tot het laatste moment blijft het spannend of ze haar vader ook echt gaat vinden, komt ze in benarde situaties en brengt ze een hele televisieploeg en haar moeder in rep en roer. Een lekker eigenwijze dame die haar mannetjes staat!

De manier waarop het op papier is gezet is ook leuk gedaan. Naast het werkelijke verhaal vind je flarden van het werkstuk wat er tussendoor is verweven. Het lijkt net of het de echte notitieblaadjes zijn van Eva met haar eigen persoonlijke hersenspinsels en tekeningen er bij. Daarnaast houdt ze contact met Luuk via mail die ook als mail worden neergezet. Leuke onderbrekingen tussen het daadwerkelijk verhaal zonder te storen want het verhaal loopt lekker soepel door.

Als lezer lijkt het net of je mee bent op avontuur want je ziet levendig voor je wat Eva allemaal beleeft. En hoewel 388 (!) pagina’s dik je hebt het zo uit en dat vond ik best een beetje jammer….

Een dikke aanrader!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s