‘leef als een luiaard’ Jennifer McCartney versus ‘leef meer als een luiaard’ Tim Collins

DSC_0051

Ik heb al jarenlang een zwak voor luiaards.. en de laatste tijd lijk ik met de mode mee te doen want ze zijn hartstikke trending op sociale media en nu ook in boekenland.  Al eerder besprak ik het geweldige boek van Tim Collins ‘leef meer als een luiaard‘ , een echte aanrader die ik eigenlijk aan iedereen wel cadeau zou willen doen. Het origineel is uit 2018 en in 2019 verscheen de Nederlandse vertaling bij uitgeverij Kosmos. Begin dit jaar kwam de Nederlandse vertaling van ‘leef als een luiaard’ van Jennifer McCartney bij uitgeverij IJ. Het origineel stamt ook uit 2018 dus het is een beetje kip en ei verhaal welk boekje er eerder was. Niet dat het veel uitmaakt de boodschap van beiden is eigenlijk dat je wat bewuster moet leven en omdat het leven al te kort is om je overal druk om te maken kan je beter je tijd vullen met leuke dingen, dingen die er voor jou toe doen. Als cadeauboekje zijn ze beiden uiteraard geschikt maar welke kan je beter kiezen ?

Beiden boekjes hebben een prettig klein formaat, een hard kaft en dus het ideaal als presentje.   Het verschil zit hem in de inhoud waarbij de auteurs hun eigen insteek hebben genomen om zo mindfullness als de luiaard te kunnen worden.

92000001251181639789083014043/2020

vertaling Sandra C. Hessels uitgeverij IJ

Jennifer McCartney schreef een boekje vol tips voor een superlangzaam leven. Als inspiratie voor een langzaam leven. Advies voor slapen, eten en bewegen, werk en de liefde. Wie wil dat nu niet. Na een korte introductie van het luiaardprincipe en de SLOW-methode volgt het tweede deel als praktische gids vol tips in de verschillende categorieën. Het geheel wordt verder aangevuld met lieve, schattige luiaards getekend door Clare Faulkner.

92000001025084439789021571966

vertaling Grootenbrink vertalingen, illustraties Luka Va

De ondertitel van dit boekje is ‘de kunst van het vertragen en ontspannen’ en heeft als insteek dat je heel wat van de luiaard kunt leren. Ook dit boekje zit boordevol tips en heeft een grotere knipoog naar de mensheid. Door het luiaard-panel aan het woord te laten die zich verbazen van wat wij allemaal moeten en doen, of denken te moeten doen krijg je als lezer een flinke spiegel voorgehouden. Ook hier aardig wat illustraties maar deze zijn wat grappiger en laat je de hele tijd glimlachen. Er zit hier meer humor in , af en toe wat sarcasme en die knipoog die doet het hem.

Een beetje luiaard-idolaat wil ze allebei, dus die heb ik ook… Maar als ik moest kiezen ging ik voor het boekje van Tim Collins, gewoon omdat de humoristische insteek mij meer trekt.

Op de vraag of ik nu eindelijk eens de gelezen teksten in de praktijk aan het brengen ben en of dat bevalt moet ik nog steeds een negatief antwoord geven… Mijn weken zijn nog steeds te druk en de dagen nog steeds tekort… Maar wie weet komt ooit de luiaard in mij naar boven en dan laat ik je dat wel weten, of zou ik daar dan te lui voor zijn?

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: het beste van 2020…. non-fictie, mens/maatschappij en gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s