“welkom in het Lloyd hotel” Etsuko Nozaka

9200000115140392 9789047627098/2019
Etsuko Nozaka, illustrator Yasuyoshi Botan, uitgeverij Rubinstein Publishing

Etsuko Nozaka is geboren in Tokio en woonde vijf jaar in Europa. Al meer dan dertig jaar wijdt ze zich aan het verspreiden van Nederlandse kinderboeken en de Nederlandse cultuur in Japan. Ze heeft meer dan honderd Nederlandse boeken naar het Japans vertaald en schreef zelf ook enkele Japanse prentenboeken.

Yasuyoshi Botan uit Osaka is kunstenaar en illustrator van dit mooie prentenboek.

Het Lloyd Hotel in Amsterdam heeft een rijke geschiedenis. Het is in 1921 open gegaan als landverhuizershotel. Mensen afwachtend op hun emigratie verbleven daar. Daarna herbergde het vluchtelingen,, februaristakers, gevangenen, jeugdgevangenen en kunstenaars.  Na een renovatie in 2004 werd het weer een hotel.  De auteur logeerde er voor het eerst in 2009 wilde ze meer weten over de geschiedenis van dit hotel en gaf haar inspiratie voor dit verhaal.(achterin het boek vind je de informatie over de auteur en illustrator waar ik hier nu een korte samenvatting van heb opgeschreven).

De twee muizen, Piep en Katja, wonen in het Lloyd Hotel. Ze zien het gebouw steeds veranderen en ook de bewoners. Eerst logeren er veel mensen dan staat het leeg en spelen ze in de verlaten kamers tot het gebouw weer een nieuwe bestemming krijgt. We volgen de geschiedenis zoals hierboven genoemd door de ogen van de muizen. De gruwelheden van de Tweede Wereldoorlog, de mooie werken van de kunstenaars en hoe het weer een hotel werd. Honderd jaar geschiedenis door de ogen van het muizenpaar. Een geschiedenis die achterin het boek nog even op een rij wordt gezet, los van het verhaal.

De auteur heeft op een toegankelijke wijze een stuk geschiedenis voor jonge kinderen op papier weten te zetten. Ook de ellende van de Tweede Wereldoorlog komt voorbij op een begrijpelijke wijze. Door te kiezen voor een muizenpaar om de geschiedenis te vertellen is er een speelse wijze gevonden om het een leuk en spannend boek te maken voor kleuters. De tekst is prima op maat (niet te lang en niet te kort) en de illustraties zijn een feest voor het oog. Mooi kleurgebruik wat aangepast is aan de situatie in het verhaal. Een prima samenwerking tussen deze auteur en illustrator want ze vullen elkaar perfect aan.

Kortom een mooi en origineel verhaal over een hotel met een wel heel bijzondere geschiedenis.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s