” de gouden kokosnoot” Tosca Menten

OMSLAG-DEFINITIEF9789000370511/2019

Tosca Menten, illustraties Geert Gratama, uitgeverij Van Goor

Tosca Menten was in de maand waarin dit boek verscheen twintig jaar schrijver. Een boek waarin gestreden wordt om ‘de gouden kokosnoot’, de prijs voor de grootste blunder. De boeken die Tosca Menten schrijft zitten altijd vol met humor, blunders, gekkigheid (en hier en daar wat poep) dus eigenlijk verdient ze zelf wel de ereprijs als die er zou zijn in de competitie om ‘de gouden kokosnoot’.

De familie Kokos is een familie vol vrolijke klunzen. Ze zijn daar zelfs trots op en hebben zelfs een familieprijs voor het best blunderende familielid.  De blunders worden bijgehouden en eenmaal per jaar wordt tijdens de familiedag gekeken wie de grootste blunder op zijn naam heeft staan en die krijgt de hoofdprijs ‘de gouden kokosnoot’.  Dit jaar is een jubileumjaar, de 50e ‘ gouden kokosnoot’ wordt uitgereikt. Pom zou deze graag willen winnen.. Maar haar moeder is de netste en keurigste dame van de familie die niets met dat gestuntel te maken wilt hebben. Ze verbiedt Pom om er zelfs maar aan te denken een blunder te begaan. Pom gaat echter met neef Titus op onderzoek uit om te ontdekken waarom haar moeder zo anders is dan de familie en krijgt zelfs les in blunderen om weer een echte Kokos te worden.

Dit alles in een lekker leesbaar verhaal, korte hoofdstukjes, aangevuld met grappige illustraties van Geert Gratama. Deze illustraties vullen het verhaal aan en door de onderbreking zal het verhaal ook zeker aan slaan bij kinderen die in eerste instantie niet snel een boek zullen lezen. Als ze hier echter in beginnen zullen ze er zeker plezier aan gaan beleven.

Het kan niet anders dat dit weer een echt Tosca verhaal is geworden. Hilarisch en tegen het absurde aan, volwassenen die voor de gek ( en voor het blok) worden gezet. Heel gewone maar o zo ongewone kinderen in een net zo ongewone situatie. Gegarandeerd lachen en onder al die humor toch een boodschap. Je hoeft niet perfect te zijn want dat is  niemand. Elkaar accepteren en vriendschap zijn belangrijker dan netjes en braaf te zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s