“de Torenclub, het geheim van de grafheuvel” Marianne van der Wal

76914268_1706837842779764_6881797047222009856_o9789492585462/2020

Marianne van der Wal, uitgeverij Dutch Venture Publishing

Marianne van der Wal haar grootste hobby is het schrijven van verhalen en deze hobby bracht haar eerste jeugdboek. Een spannend avonturenverhaal voor kinderen van 10-12 jaar waarbij de geschiedenis een grote rol speelt.

In ‘ de Torenclub, het geheim van de grafheuvel‘ maken we kennis met Joost en Karlijn. Ze zijn vrienden en zitten ook bij elkaar in de klas. De vader van Joost is directeur van het plaatselijke oudheidkundig museum. Dit museum trekt steeds minder bezoekers en faillissement dreigt. Als dit zou gebeuren zou Joost moeten verhuizen omdat zijn vader al een baan bij een ander museum heeft aangeboden gekregen.  Joost en Karlijn vinden dat het museum opgepimpt moet worden maar een ‘archeologisch pretpark’ ziet zijn vader niet zitten. Als op school wordt verteld over de grafheuvels in de omgeving en krijgt Joost het idee om hiernaar op zoek te gaan. In de hoop iets aan te treffen wat het museum zou kunnen gebruiken om meer bezoekers te trekken en zodat hij niet hoeft te verhuizen. Daarnaast is het natuurlijk ook heel erg spannend om op ontdekking te gaan. Zeker ook met het verhaal in het achterhoofd over de Tiran van de Veluwe die levend begravend zou zijn. Als ze in het Tumulusbos een grafheuvel gevonden hebben blijkt dit echter een heel bijzondere ontdekking want deze is verbonden met een ondergronds gangenstelsel en ze vinden een steen met een vreemde spreuk. Door deze ontdekking belanden ze in een spannend avontuur en stuitten ze op een heel oud geheim.

de Torenclub‘ is een prettig leesbaar verhaal. Korte hoofdstukken, korte zinnen en qua taalgebruik passend bij de doelgroep van 10-12 jaar. De hoofdpersonages zijn een gewone jongen en meisje waardoor herkenbaarheid en betrokkenheid bij de jonge lezers er zeker zullen zijn. Ook omdat het in principe in het heden plaats vindt en zowel Karlijn als Joost gewoon naar school gaan en uiteraard in de klas ook de standaard pestkop hebben zitten, die  in het verhaal een rol krijgt toebedeelt.

Vanwege de speurtocht naar een archeologische schat is het verhaal ideaal om de geschiedenis in het verhaal te weven en dat is goed gelukt. Zo krijg je als lezer toch nog een stukje historie mee.  Het boek leent zich dan ook prima voor het kinderboekenweekthema van dit jaar.

We openen met een proloog dat zich afspeelt in 1472, mooi beeldend beschreven. Het duurde even voordat ik dit stuk kon plaatsen in het verhaal omdat dit wat langzaam van start gaat. Er is een lange introductie maar meer over de grafheuvels en omgeving/ situatie dan over de personages. Hierdoor worden niet alle personages dieper uitgewerkt. De nadruk ligt wat meer op Joost terwijl ik het idee had dat Karlijn toch ook een aardige hoofdrol heeft in het geheel.

Na een wat langzamere start is er een prima opbouw en loopt de spanning op waardoor je wel wilt blijven lezen.  De ontknoping is naar mijn idee dan weer wat te snel. Dus qua verdeling van het verhaal had het wat anders kunnen zijn ( kortere introductie en wat betere opbouw naar einde toe), maar ik denk dat de doelgroep zelf daar geen problemen mee heeft en vooral geniet van dit spannende avontuur vol achtervolgingen en raadsels.

Aan het einde van het verhaal komen de vrienden bij elkaar en fantaseren ze over een nieuw avontuur.  Dat biedt perspectief, ik ben benieuwd !

 

Ik las voor de blogtour de digitale, niet gecorrigeerde versie, met dank aan DVP voor het beschikbaar stellen hiervan.  Hieronder zie je de andere blogs die mee doen aan de blogtour.

82995494_1779914272138787_3145864343736811520_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s