“stil ” Eva Burgers

5d8460a60a0018.08186779978943041172/2019

Eva Burgers, uitgeverij Gloude Publishing

Eva Burgers (1969) werkte zelf jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit en als journalist.  Ze is vooral bekend als jeugdboekenschrijfster. Al vele jeugdthrillers zijn er van haar verschenen en ook schreef Kaya Crime, twee verhalen voor volwassenen in de stijl van Baantjer. Persoonlijk vond ik dat een leuke start voor een eventuele serie maar tot op heden dus maar twee delen…  Daarom was ik blij verrast met dit boek.  “Stil “ is een misdaadroman voor volwassenen. 294 pagina’s met in de hoofdrol Robin Escher, een dame met de roots bij de politie en journalistiek  (hoe kan het ook anders)..

Robin Escher is rechercheur bij de Amsterdamse politie en is met haar team betrokken bij een grote operatie genaamd Argus. De verdachten houden zich bezig met zware delicten waaronder handel in drugs. Robin probeert zich staande te houden in een echte mannenwereld waar seksistische opmerkingen aan de lopende band plaats vinden en gewoon worden gevonden. Er werken maar weinig vrouwen in deze ‘mannenwereld’ en die moeten strijden voor een plek en om serieus genomen te worden. Je moet met de ‘mannen ‘ mee want anders komt dit de sfeer op de afdeling niet ten goeden. Als ze benadert wordt door een officier van justitie over de behandeling van de vrouwen op de afdeling omdat een collega van haar het een en ander heeft aangekaart laat Robin weten dat er zeker sprake is van vrouwonvriendelijkheid maar dat dat nu eenmaal voorkomt in dit wereldje. Toch worden haar uitspraken haar niet in dank afgenomen. De sfeer wordt er in ieder geval niet beter op en al helemaal niet als ze ook nog eens een collega verdenkt van corruptie. Voor alles uit de hand loopt neemt ze de drastische beslissing om heel wat anders te gaan doen. Maar dat het verleden haar niet los laat ( en zijzelf hier ook wel debet aan is) blijkt als een aantal jaar later de zaak Argus weer haar volle aandacht krijgt.

Eva Burgers heeft een prettige vertelstijl. Mede door haar eigen ervaring en haar vlotte pen weet ze de lezer in een haar belevingswereld mee te nemen.

Over haar jeugdthrillers had ik af en toe gemengde gevoelens omdat ik daar af en toe de originaliteit in miste. Maar dat komt ook zeker omdat er meerdere auteurs in die vijver vissen en alle onderwerpen voor die doelgroep wel een keer zijn benoemt. Kaya Crime kon ik daardoor al meer waarderen en ook hier ben ik blij dat  er een vrouwelijke hoofdrol is weggelegd in deze misdaadroman. Hoewel Robin af en toe wat ondoordacht en roekeloos is in haar acties heb je alle begrip voor haar handelen en ben je heel benieuwd in wat voor hekelige situaties ze zichzelf brengt en hoe ze daar weer uit denkt te komen. Hier en daar wordt het speurwerk een beetje uitgekauwd of zijn er kleine stukjes of opmerkingen waar er een beetje herhaling in zit maar niet al te storend is.  Verder worden zowel Robin als de mannelijke hoofdpersonage Storm verder uitgediept, je krijgt een kijkje in hun privé leven die ook de nodige invloed op hun relatie en hun werk hebben. Hierdoor wordt het niet zo’n standaard ‘detective verhaal” .

De auteur weet de lezer tot het einde te boeien. Het verhaal wordt prima afgesloten, geen losse eindjes maar toch is het einde open genoeg om Robin Escher weer van zich te laten spreken. De vraag is alleen of er nog meer te vertellen valt… maar ik laat me graag verrassen, dus kom maar op met deel 2  !

 

Mijn recensie verscheen ook op ik hou van horror fantasy en spanning, blog van Tazzy Jenninga

 

 

1 Comment

  1. Pingback: The Friday Five : boeken die beginnen met een F | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s