” de schoonmoeder ” Sally Hepworth

schoonmooeder9789022588093/2019

Sally Hepworth, vertaling Sabine Mutsaers, uitgeverij Boekerij

Sally Hepworth is een bestseller auteur uit Australië maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen r boeken van haar had gelezen.  Toen deze roman voorbij kwam  werd ik meteen aangetrokken door de cover. Spelden in de vorm van een hart met daaronder de titel  ‘de schoonmoeder’  dat spreekt tot de verbeelding. Als het dan ook nog gaat over een dode schoonmoeder dan moet je wel meteen gaan lezen.

Het boek gaat van start met een kennismaking met hoofdpersoon Lucy en haar man Ollie.  De politie staat voor de deur met de mededeling dat de moeder van Ollie, Diana, dood is aangetroffen in haar woning. Later zal blijken dat  Diana onder verdachte omstandigheden  is overleden en moeten Lucy en Ollie hun verhaal komen doen. Ook de zus van Ollie,  Nettie, en haar man Patrick moeten naar het bureau komen. Tijdens het onderzoek blijkt ook nog eens dat Diana, een vrouw met veel aanzien en rijkdom, al haar bezittingen naar een goed doel heeft nagelaten wat nog meer spanning veroorzaakt tussen de personages uit het verhaal.

Terwijl het verhaal verstrijkt worden familiebanden, vooroordelen en gebeurtenissen langzaam ontrafeld. Je leert de personages beter kennen, hun ‘rugzakjes’ worden leeggegooid en je wordt als lezer af en toe op het verkeerde been gezet over wie en met welke motieven  Diana zou kunnen hebben vermoord. Dat de dader sowieso het geheel voor niets heeft gedaan door de plottwist in het testament is een zure appel waar even flink doorheen gebeten moet worden.

Het perspectief wisselt tussen Lucy en Diana. Het is goed op papier gezet hoe deze dames om elkaar heen draaien. Allebei vol vooroordelen naar elkaar toe. Allebei, met op hun manier, goede bedoelingen die door de ander gewoon weg niet worden opgepikt. Juist door deze vooroordelen en het zo niet luisteren naar elkaar.  Voor de lezer een feestje omdat er hierdoor onderliggende spanningen ontstaan en je steeds meer benieuwd wordt hoe die relatie tussen beide partijen zich gaat ontwikkelen. Tel daar nog eens de zoon en dochter van Diana bij op.  Ondanks het fortuin van hun ouders hebben ze hard moeten werken om te komen waar ze zijn en hebben ze nooit zomaar iets gekregen van hun ouders. Een harde leerschool wat de nodige motieven met zich meebrengt.

Het mooie is dat hoewel alles om de moord draait het zoveel meer is als dat. Het zit boordevol emoties en niets menselijks is de personages vreemd. Het is een heerlijke roman die de lezer weet te boeien van het begin tot het einde. Een boek waarin je wilt blijven lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s