” dodenstoel” Johan Andersen

dodenstoel cover9789402702712/2019

Johan Andersen, uitgeverij Harper Collins

Voorde site van Tazzy Jenninga heb ik eind december een drietal boeken gelezen en besproken. Dit was er een van. Het boek verscheen in mei 2019 en is het thrillerdebuut van auteur Johan Andersen ( pseudoniem van Jürgen Snoeren, bekend van het fantasie -tweeluik ‘de demon van Felswyck). Hij studeerde literatuurwetenschap en is naast schrijver ook uitgever.

Ex-commando en veiligheidsadviseur van defensie, Eugénie Hamer,  wordt na een missie in Kiev uit zijn bed gebeld om te adviseren bij een moordzaak. Met flinke tegenzin gaat hij richting Amsterdam. Daar heeft Neli Panka, inspecteur bij de afdeling Zware Criminaliteit de leiding over het moordonderzoek. Een echtpaar is op gruwelijke leven om het leven gebracht en er is een jongen als getuige op de plaats delict achtergelaten. Deze is echter zwaar getraumatiseerd en kan geen woord uitbrengen. Neli Panka is gespecialiseerd in ‘seriemoordenaars’ en wil al snel de dader dit profiel toekennen. Hamer is echter van mening dat het onderzoek nog alle kanten op kan gaan wat de nodige wrijving geeft tussen dit duo. Als de moordenaar op zijn manier contact zoekt met de inspecteur door middel van brieven in de stijl van ‘Jack the Ripper’ en ‘de Zodiackiller’ én er nog meer moorden volgen wijst alles toch in de richting van een seriemoordenaar. De dader verwijst ook naar een site waarop een elektrische stoel te zien is met een getal en een korte tekst. Ook dit moeten ze zien als een hint naar de ware aard van de dader en zijn motief. Het onderzoek brengt Hamer en Panka in het criminele wereldje van drugssmokkel, mensenhandel maar ook dat van doofpotten en corruptie. Ondanks hun stroeve start komen ze er toch achter dat samenwerken een betere optie is om achter de waarheid te komen.

Ik denk dat het verstandig is dat de auteur voor zijn thrillerdebuut een andere naam heeft gekozen. Als hij dit niet had gedaan maak je denk ik onbewust een vergelijking naar zijn fantasy verhalen. Zelf heb ik die nog niet gelezen maar weet uit ervaring dat je dat toch snel doet.  Dit uitstapje op thrillergebied heeft de auteur met beide benen op de grond gehouden en met veel oog voor details weet hij een dikke pil neer te zetten waarin meerdere lijnen uitgezet worden en aardig wat personages op het toneel verschijnen. 

De cover sprak mij meteen aan. Alleen was het heel jammer dat de stoel die in het boek wordt beschreven totaal niet lijkt op de stoel van de afbeelding. Misschien is dat niet iedereen opgevallen maar ik ben iemand die dat wel opvalt. De tekst op de achterzijde maakt nieuwsgierig genoeg om het boek te willen lezen.

Het verhaal maakt een behoorlijk heftige start, waarbij de plaats delict tot in detail wordt omschreven. De dader schuwde geen geweld en je ziet nog net de bloedspetters niet van het slachtoffer druipen. Persoonlijk hou ik wel van snoeiharde thrillers dus ik dacht dat het goed van start ging. Helaas zakt het verhaal hier en daar qua tempo wel wat in. Op dat soort momenten leest het een beetje als een aflevering van een gemiddelde politieserie.

Doordat de auteur goed zijn best doet heel veel in het verhaal te stoppen, iets waar de achtergrond van Hamer ( voormalig commando die onder andere diende ten tijde van de val van Srebrenica) zich goed voor leent, is er wel het risico dat het een beetje te veel gaat worden en moet je in het begin best wel even in het verhaal komen. Soms vond ik het wel jammer dat er bij sommige zaken niet veel achtergrond informatie wordt gegeven terwijl over iets simpels als een beschrijving van een woning of straat weer heel veel details worden gegeven.  Hoewel fictie is het gevaar bij dit soort ‘huis-tuin en keukendetails’ niet altijd kloppen met de waarheid. Iets waar de een overheen zal lezen en ik uiteraard weer moet blijven hangen. (dit als kleine praktische kanttekening).

De schrijfstijl is prettig al moest ik even inkomen in het verhaal zelf. Jammer was dat ik snel door had wie de dader moest zijn ( te snel) en mij kon irriteren aan Hamer en Panka die dat maar niet door leken te hebben en af en toe heel onbezonnen te werk gingen met de nodige voorspelbaarheid voor het verhaal. Dat Hamer ook nog eens iets heel belangrijks uit het verleden niet meteen herinnerde vond ik iets te ver gezocht. Als uiteindelijk het plot zich onthult en alle eindjes bij elkaar komen was het voor mij een bevestiging van mijn daderkeuze. Het einde is mooi afgerond en ondanks mijn kanttekeningen kan ik niet anders zeggen dat het een aardig thrillerdebuut is.

Ik hoorde dat er een nieuw verhaal over Hamer gaat komen. Persoonlijk hoopte ik echter dat hij een ander soort thriller zou schrijven. Ik ben wel nieuwsgierig of Hamer genoeg munitie heeft om weer een boek te kunnen vullen of dat hij al zijn kruit in dit verhaal al heeft verschoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s