het beste van 2019…..kinder- en jeugdboeken, y.a.

meisje5sterrengoud Voor Kinderboeken heb ik veel kinder- en jeugdboeken mogen lezen en bespreken. Ik kwam hierdoor in aanraking met bekende en (nog) onbekende auteurs en uitgeverijen. Ook kwam ik zelf met auteurs / boeken aan om daar te bespreken in de hoop dat een groter publiek deze boeken zouden oppikken.  Daar ik veel titels mocht lezen is het een sport om kritisch te blijven maar toch ook wel in je bespreking het positieve uit het boek te halen. Elk boek zal zijn publiek hebben en een kritische noot moet kunnen. Er zaten dit jaar dan ook wel wat minder goede boeken tussen maar zeker heel veel boeken met mooie en interessante onderwerpen, emotionele verhalen en grappige verhalen. Kortom appels met peren vergelijken..

Hier mijn toppers van 2019 ..

Kinderboeken non-fictie:

 

Het geweldige initiatief van uitgeverij Lemniscaat: Lemniscaat natuurlijk, is een onderdeel van hun kinderboeken/jeugdboeken fonds en brengt bijzonder mooie titels uit op het gebied van flora en fauna. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn drie toppers uit dit fonds komen.

Een wereld vol planten van Brown & Jenkins laat ons zien hoe planten leven, voortplanten en er voor zorgen dat wij ook kunnen leven op aarde.

Speurpoep en andere spannende sporen van Andy Seed geeft ons op een grappige manier allerlei weetjes over sporen ( en poep). Heel leerzaam met heel mooie illustraties van Claire Almon.

het geheime boek van de ontdekkingsreiziger is een bijzonder boek. De auteur is onbekend en het staat vol met informatie over survivallen in de natuur. Het bouwen van hutten, het leggen van knopen, EHBO en over materialen die onmisbaar zijn als je op avontuur gaat.

Gelezen Kinderboeken non-fictie:

 

Kinderboeken en jeugdboeken:

gruweltorenDe gruweltoren  van Tom Thys is horror voor jongeren. Hij gaat door waar de griezelbus van Paul van Loon bij de bushalte blijft staan. Dus niet voor tere kinderzieltjes en net even een tikje meer horror, griezel en grotesk. Hoop dat er nog meer kinder-  en/of jeugdboeken van zijn hand komen want dit vult een behoorlijk gat in de markt…

professor S. en de de verslaafde koningProfessor S en de verslaafde koning, Prima samenwerking van Erik Scherder en Fred Diks om door middel van kinderen die een reis maken door het brein dit uit te leggen. Wat zit er in je hersenpan en wat laat je reageren op dingen en hoe werkt het eigenlijk?

meneer-victors-vreselijke-vertellingenMeneer Victors vreselijke vertellingen  door Tiny Fissher en Pieter Feller. Een top duo die al meerdere kinderboeken samen hebben geschreven. Als je houdt van Roald Dahl kan je deze verhalen ook niet weerstaan.

download (3)Terra Fabula 4 de kristallen tempel  van Peter DeWillis is het vierde avontuur dat zich afspeelt in een sprookjesachtige wereld die Narnia doet verbleken. Het zou geweldig zijn als de rest van de wereld deze boeken zou ontdekken en zich bijzonder goed lenen voor een filmserie.  Magisch, bijzonder en spannend !

blauwe vleugelsblauwe vleugels door Jef Aearts is van een heel ander kaliber. Een boek over een elfjarige jongen die wil zorgen voor zijn broer die ‘anders ‘is. Zijn liefde voor zijn broer is onvoorwaardelijk maar de zorg is zwaar. Over vriendschap en familie, mooi verwoord in weinig woorden.

Gelezen kinder- en jeugdboeken:

Y.A en jeugdthrillers:

De ‘adem’ serie telt vier delen waarvan ik er drie dit jaar las. Het laatste deel Oase las ik afgelopen week uit en was een bijzondere afsluiting van een bijzondere serie. Een echte aanrader. Heerlijke vertelstijl. Een verhaal over vier jongeren die op zoek gaan naar een stukje bewoonbare wereld nadat de aarde verwoest is door de klimaatverandering en dus eigenlijk door de mens…

schemerzoneSchemerzone is het resultaat van de samenwerking van een van mijn favoriete schrijvers J. Sharpe en zijn collega Cocky van Dijk. Schemerzone is een lekker leesbaar y.a. verhaal. De vertelstijl is eenvoudig en bondig, de zinnen aan de vrij korte kant dus jongere lezers kunnen het ook makkelijk lezen. Echter komen er toch wel wat gruwelijk stukken in voor.  Hier sluipt dan toch een beetje de macabere stijl van J. Sharpe er doorheen. Maar over het algemeen sluit het verhaal goed aan en is het in dezelfde toon geschreven zodat je niet door hebt dat er twee auteurs het brein zijn achter dit originele verhaal. Aanrader voor fantasy lezers.

downloadDor is geschreven door Neal Shusterman en zijn zoon Jarrod. Het is een ingrijpend verhaal. Het speelt zich ook af in de nabije toekomst en het onderwerp is zeer actueel waardoor het niet zo ‘ver-van-je-bed’is wat je meestal wel hebt met dystopische verhalen.  Door het dichtbij de realiteit te houden raakt het boek je meer dan je zou verwachten.  Het speelt zich af in Amerika, een droog Amerika. De droogte houdt al een lange tijd aan  en het ene verbod na het ander wordt opgelegd. Je mag je tuin niet meer sproeien, je mag je zwembad niet meer vullen en je mag niet te lang douchen. Op een gegeven moment is daar de ” Tap-Toe, er komt geen druppel meer uit de kraan. De media besteedt er nauwelijks aandacht aan las een bepaalt gebied wordt afgesloten van de watervoorziening. Maar voor de bewoners daar is het (uiteraard) een regelrechte ramp. Het speelt zich af in Amerika, een droog Amerika. De droogte houdt al een lange tijd aan  en het ene verbod na het ander wordt opgelegd. Je mag je tuin niet meer sproeien, je mag je zwembad niet meer vullen en je mag niet te lang douchen. Op een gegeven moment is daar de ” Tap-Toe, er komt geen druppel meer uit de kraan. De media besteedt er nauwelijks aandacht aan las een bepaalt gebied wordt afgesloten van de watervoorziening. Maar voor de bewoners daar is het (uiteraard) een regelrechte ramp.

Gelezen Y.A en jeugdthrillers:

 • Gerda Fröberg                   Fedde
 • Induna Paalman               Hee Maisje!
 • Joany de Vries                   de verschijning
 • Natasza Tardio                 moordgeheim
 • Nadine Swagerman         één waarheid
 • Alice Bakker                      ze zien mij niet
 • Mirjam Hildebrand         gruwelijk spel
 • Maren Stoffels                  roomservice
 • Ursula Poznanski             Aquila
 • Sarah Crossan                   toffee
 • Nico de Braeckeleer        adem:ijs
 • Nico de Braeckeleer        adem: vuurstorm
 • Nico de Braeckeleer        adem: oase
 • Coen de Kort                     mijn held de huurmoordenaar
 • Peter Elshout                    het zoeken naar Vera
 • Barry Jongsberg               lied dat ik alleen kan horen
 • Jean Philippe Rieu           Sophie
 • Neal Shusterman             dor
 • Mel Wallis de Vries          vervloekt
 • Sharpe & v Dijk                schemerzone

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s