Het beste van 2019…. romans, feelgood, korte verhalen

Ik heb gekozen om de romans, feelgoods en korte verhalen/columns onder een kopje te scharen. Er gaat wel eens een discussie rond over wat nu een roman is en wat een feelgood etc. Zinloos gebabbel. Het zijn beide romans en wat maakt het uit dat er iets voor staat of niet?  Ik weet wel dat als je er feelgood voor zet dat het wel een bepaalde verwachting schept maar persoonlijk vind ik dat je toch leest voor je plezier, je even in een andere wereld te dompelen. Of dat je leest omdat iets je interesse heeft waardoor je het ook fijn vindt dat boek op te pakken. Dan zou alles  ( okay op studieboeken na) feelgood zijn… Hmm… nu nog een Nederlands woord vinden voor deze uitdrukking…

Ik heb veel boeken mogen ontvangen om te bespreken (sommige recensies volgen nog) en ook een aantal zelf gekocht. Ik heb tussen deze dertigtal titels niet onwijze floppers ( soms wat teleurstellend maar floppers dat ook weer niet) en een hoop schrijvers ontdekt die zeker de moeite waard zijn gelezen te worden.

Twee kleine tegenvallers….

hendrik Hendrik Groen; een kleine verrassing  was voor mij een kleine teleurstelling. Hoewel het een aardig verhaal was lag het ‘leuk doen’ er voor mij teveel bovenop waardoor ik het niet meer leuk kon vinden.

9200000095452319 Martin van Amerongen schreef ‘mijn moeder is gek’, een boek wat ik al langer op mijn nog te lezen berg had liggen maar voor mij niet prettig geschreven en ik moest mij er echt toe zetten het uit te lezen. Hoewel het verhaal toch bijzonder is kon de vertelstijl mij niet bekoren. Ik heb er dan ook geen bespreking verder van op mijn blog gezet.

Verder met aanraders …

schoonmooeder 9200000096389978  ‘de rode draagdoek’ en ‘ de schoonmoeder ‘ zijn twee boeken die ik in december las en waar ik van genoten heb. Mijn recensies volgen nog.

hart van glas Een heerlijk boek vond ik ‘huis van glas‘ . Ik las het voor een gastrecensie van het blog van Tazzy Jenninga en zal in januari deze bespreking nog op mijn blog zetten. Het verhaal is weggezet als roman maar zou ook als y.a kunnen gelezen worden. Goed toegankelijk.  Het gaat over een ongeneeslijk zieke man die mee wilt werken aan een reallife soap om zo zijn gezin goed achter te laten.. met alle gevolgen van dien.  Een echte aanrader.

Welkom-in-het-rijk-188x300 Hanna Bervoets welkom in het rijk der zieken .Het is een boeiende roman geworden over ziek worden, ziek zijn, acceptatie, woede en een zoektocht naar eventuele acceptatie van de ziekte. Over de impact van een chronische ziekte op je leven in een heel bijzonder jasje. Een verhaal dat bij je binnen komt.

download (7)Genki Kawamura als katten van de wereld verdwijnen Een vleugje hoop en filosofie in een mooie roman vol emoties. Het klinkt misschien zwaar maar dat is het zeker niet. Genki Kwamamura heeft een heel prettige vertelstijl en je vliegt door het boek.  Elk hoofdstuk beslaat een dag. Elke dag voor een keuze.  Een zieke man kan ‘dagen kopen’ maar voor iets hoort iets.. Er moet dan iets van de wereld verdwijnen en dat heeft voor iedereen gevolgen.  Is dat het waard?  Wat zou jij naar eer en geweten van de wereld willen laten verdwijnen?

 

Welke roman las jij in 2019 waarvan je zegt dat iedereen die gelezen zou moeten hebben?

Gelezen in 2019:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s