” het zoeken van Vera” Peter Elshout

het zoeken van vera9789082555486/2019

Peter Elshout, uitgeverij Willowtreez.

Peter Elshout (1979) is jarenlang leerkracht op een basisschool geweest en werkt tegenwoordig als docent levensbeschouwing op een lerarenopleiding. Hij debuteerde in 2014 met het kinderboek ” Meesterspion” en dit is zijn eerste jeugdroman.  Een bijzonder verhaal waar veel, heel veel in zit.  Dat de schrijver zelf veel bezig is met levensbeschouwelijke en filosofische vraagstukken vind je terug in dit verhaal en geeft het stof tot nadenken mee.

Vera is zestien jaar en haar ouders zijn gescheiden.  Ooit waren ze een gelukkig gezin maar toen haar broertje Stijn op driejarige leeftijd dood ging viel het gezin uit elkaar. Het verdriet brak haar vader Johan en moeder Patricia en uiteindelijk ook Vera. Alle drie hebben/hadden ze een eigen manier om hiermee om te gaan en dat bleek niet de juiste weg om het gezin bij elkaar te houden.

Als we instappen is Vera bij haar vader en zou ze richting haar moeder gaan voor de vakantie. Ze loopt echter weg van huis, maakt haar vader wijs dat ze bij haar vriendin Ishana aan het logeren is en al leek haar plan goed uitvoerbaar loopt alles uit de hand.  Johan krijgt een vaag berichtje dat ‘ ze in de caravan zit’  en dat het niet goed gaat met haar . Johan vertrekt meteen naar de oranje caravan, die ze de sinaasappel noemen, de herinneringen komen boven. Met de caravan gingen ze als gezin er op uit toen ze nog gelukkig waren met elkaar. Aangekomen bij de caravan is Vera er niet maar vindt hij wel een schriftje. Hierin treft hij de hersenspinsels van zijn dochter aan en die zijn niet mis. Al lezende in haar dagboek probeert hij te begrijpen waarom ze is weggelopen, wat ze van plan is en hoopt hij op aanwijzingen zodat hij haar kan vinden. Hij zoekt contact met Ishana, loopt  Sofian ( een Marokkaanse jongen), letterlijk tegen het lijf en krijgt hij onverwachts hulp van zijn streng-gelovige zus Judith.  Aftastend wie hij van deze drie kan vertrouwen hoopt hij Vera te vinden. Hij heeft vooroordelen die hij opzij moet zetten, moet leugens slikken en goede bedoelingen respecteren.  Hij moet zich schikken en zichzelf ook terugvinden voor hij zijn dochter weer kan terugzien.

Zoals ik al zei in de inleiding zit er heel veel in dit boek. Het is niet alleen een puber die wegloopt naar huis om ‘haar overleden broertje’ te vinden maar het is zoveel meer.  Het boek bestaat uit twee perspectieven. Die van Johan en die van Vera. Al lees je die van Vera door middel van de dagboekfragmenten.   In haar dagboek lees je over haar vragen en schuldgevoelens en hoe ze daarmee in het reine wilt komen. Maar daarnaast ook haar ervaringen met haar eerste vriendje, die haar heeft aangerand, haar vlucht van huis, haar beeld van haar vader en zijn drankmisbruik en haar zoektocht of er meer is dan het leven hier.  Of er na de dood nog wat is en of ze haar broertje daar tegen zal komen.  Het zijn zeer persoonlijke hersenspinsels en het moet voor een vader heel wat zijn om dit allemaal te lezen. De emoties die dit losmaakt bij Johan zijn ook heel goed op papier gezet. Niks is zo privé als een dagboek en als je dan leest wat je dochter is overkomen en hoe ze zich voelt geeft dat als ouder een gevoel van boosheid, machteloosheid, verdriet en angst. Zijn drive om zijn dochter te vinden wordt steeds sterker.  Daarnaast moet hij zijn vooroordelen over Sofian en de Islam behoorlijk naast zich neerleggen en bijstellen.  En dat kan zeker geen kwaad.

Het is knap om zoveel thema’s ( volwassen worden, rouwverwerking, alcoholisme, religie, loverboys, vertrouwen, reïncarnatie, meer tussen hemel en aarde) in een verhaal te stoppen. Het is de auteur gelukt dit op een originele, duidelijke en laagdrempelige wijze te doen.  De thema’s worden met respect gebracht en de personages hebben allemaal last van hun eigen vooroordelen maar ze hebben allemaal een gezamenlijk doel en dat is Vera vinden.  Niet alleen Vera zie je in de loop van het verhaal veranderen maar eigenlijk maken alle personages wel een verandering of groei door. Langzaam vinden ze allemaal wel antwoorden …

Het boek zelf heeft als omslagontwerp een oud schrift, het schrijfschrift van Vera. Een goede keuze want het springt er meteen uit. De stukken van Johan hebben een gewone drukletter en de stukken van Vera zijn met een handschriftachtig lettertype weergegeven. Hierdoor is er een prima onderscheidt tussen de verhaallijnen en af en toe wilde ik Johan aansporen verder te lezen in het dagboek nieuwsgierig waar het verhaal naar toe zou gaan. Het verwerken van verschillende religies en de reacties van de personages hierop vind ik mooi gedaan en zet je als lezer ook aan het denken.

De vertelwijze is toegankelijk voor een grote doelgroep. Een jeugdroman die ook veel volwassenen met plezier zullen lezen.

 

Met dank aan uitgeverij Willowtreez voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover en de informatie van de auteur komen van de site van de uitgeverij.
Deze  recensie is onderdeel van de blogtour omtrent deze titel.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: het beste van 2019…..kinder- en jeugdboeken, y.a. | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s