“leef meer als een luiaard ” Tim Collins

92000001025084439789021571966/2019

Tim Collins, vertaling Marike Groot & Sander Brink, illustraties Luka Va, uitgeverij Kosmos.

Tim Collins is een Britse auteur die schrijft voor volwassenen en kinderen.  Ik ken hem vooral van de komische kinderboeken over Nurdius Maximus.  Een Romeinse jongen die leeft in de tijd van Julius Caesar. Het type boek valt onder de ‘ jeugd graphic novels’ waarbij de illustraties en lay out een belangrijke rol spelen en waarnaast de nodige humor ook een beetje geschiedenis in zit verwerkt.  Het werk van Tim Collins is in veertig talen verschenen en ik hoop dat ze dit met dit boekje ook gaan doen.

“Leef meer als een luiaard ‘ is voor iedereen bedoelt die maar rent en gewoon vergeet stil te staan. Het is een mooi compact boekje met hard kaft en daarop een vertederende afbeelding van een relaxte luiaard. Als ondertitel heeft het meegekregen  “de kunst van het ontspannen” en vandaag de dag is dat echt een kunst voor sommige mensen.

De invalshoek van dit schrijven is bijzonder origineel en bij voorbaat voor mij al geslaagd. Ik heb een enorme zwak voor de luiaard en als ik zo’n beestje zie met zo’n uitgetekende glimlach wordt ik al helemaal zen…  Hij heeft totaal geen haast en komt toch waar ie wezen wilt, wat wil je nog meer ?

De schrijver heeft enkele netelige kwesties voorgelegd aan de luiaard ( dwang van sociale media, manieren van vakantie vieren, druk doen op werk) en die hebben vanuit hun veelal ‘ondersteboven-perspectief’ bekeken en zich alom verbaasd over het dagelijks  leven van de mens. Dit bracht uiteraard een bijzonder inzicht en enkele zeer nuttige tips om te onthaasten en in de chill-stand te komen. Iets waar een luiaard al standaard in zit.  Door zijn levenswijze bereikt de luiaard meer dan je denkt en door zijn pad te volgen zou je je als lezer zoveel beter kunnen voelen.

Luiaardigheid in praktijk, werken als een luiaard, hobby’s en eten voor luiaards, sociaal als een luiaard, vakantie vieren als een luiaard, luiaardyoga en je huis luiaardgeschikt maken zijn enkele hoofdstukken uit dit vermakelijke boekje.  Op een humoristische wijze worden je tools aangereikt om minder stressvol met situaties om te gaan. Doordat het luiaardpanel enkele kritische noten laat vallen krijg je een spiegel voor je neus en bedenk je dat je sommige zaken toch heel anders kunt doen.

De vertelstijl is prettig, vol humor, de hoofdstukjes zijn kort en krachtig, de illustraties een leuke aanvulling en terwijl je het leest komt er een glimlach op je gezicht en bedenk je dat sommige tips nog niet zo gek zijn.

Het boekje is ideaal als cadeauboekje, zeker met de drukke decembermaand voor de deur, niet alleen als cadeautje voor een ander maar zeker ook voor jezelf.  Iedereen kan wel een zen-momentje gebruiken!

 

 

 

3 Comments

  1. Pingback: Gelezen in november … | conniesboekkies

  2. Pingback: “The Friday Five: fictieve dieren die ik wel in huis wil hebben….” | conniesboekkies

  3. Pingback: ‘leef als een luiaard’ Jennifer McCartney versus ‘leef meer als een luiaard’ Tim Collins | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s