” de Tweede Wereld” Marc Lommert

download.jpg9789493157002/2019

Marc Lommert, uitgeverij Godijn Publishing

Marc Lommert (1984) is Tolkien fan en fantasy schrijver. Na zijn studie aan de Sporthogeschool gaat hij op reis naar Nieuw Zeeland en vindt daar de inspiratie voor zijn trilogie ‘de drie werelden’.  In 2014 verschijnt het eerste deel ( ‘de eerste wereld’) en in 2016 het vervolg ‘de tweede wereld’. In dat zelfde jaar tekent hij bij uitgeverij Godijn en verschijnt er een herziene uitgave van het eerste deel. In het voorjaar van 2019 verscheen de tweede druk van dit tweede deel.

De trilogie ‘de drie werelden’ zegt het al draait om de werelden Leëvion,  Morjan en Vodym. Fantasyboek waardig zijn er mooie kaarten van de werelden te vinden in de boeken waardoor je een beeld krijgt hoe het er ongeveer moet uit zien. Verder zijn er (gelukkig) geen illustraties dus je kunt je hart op halen en je eigen fantasie gebruiken om het verhaal verder in te kleuren.  Bij het verschijnen van de 4e druk en deze versie van deel 2 zijn de boeken weer in een nieuw jasje gestoken en sluiten de covers mooi bij elkaar aan. Op de site bij de boeken kan je de kaarten in meer detail bekijken.

Het boek gaat van start met een korte terugblik op het eerste deel. Dit is zeer prettig,  zeker als het even is geleden dat je deze hebt gelezen, zodat je wat sneller weer in het verhaal zit.  Het is aan te raden om eerst het eerste deel te lezen omdat je anders teveel informatie mist. Bovendien start deel 2 precies waar deel 1 is gestopt dus is enige achtergrondinformatie noodzakelijk.

In het eerste deel heb je kennis gemaakt met Eroc en Tarú. Zij vinden een alchimistenschat en moeten deze in veiligheid brengen. De schat moet naar magiërs toe terwijl “de zwarte schim” ze op de hielen zit. Ze vluchten het land uit om “de zwarte schim” te ontlopen.

In het tweede deel zijn we op Morjan .Op elk moment kan er een oorlog uitbreken. De koninkrijken op Morjan lijken kansloos tegen de ‘Zwarte Grootmeesters’ en zijn legers. De vrienden Eroc en Tarú raken uiteraard ook verzeild in de machtsstrijd.

Zoals gezegd is er eerst de terugblik naar het eerste boek. Eroc en Tarú zijn van elkaar gescheiden en denken zelfs elkaar nooit meer te zien. Beiden zijn nu grootmeester en weten dat de oorlog elk moment kan beginnen. Een spannende reis gaat verder en naast de (vele) bekende personages komen er weer een heleboel nieuwe op hun pad. Persoonlijk vind ik dat er wel heel veel karakters in zitten waarvan ik mij afvraag of ze allemaal nodig zijn voor het verhaal. Iets minder zou misschien meer vaart in het verhaal brengen en je aandacht iets meer bij het verhaal houden. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Bij fantasie verhalen wordt snel alles uit de kast getrokken en rol je van het ene karakter naar het andere wat naar mijn idee niet altijd nodig is. Bij sterke hoofdfiguren als deze twee zouden minder bijfiguren prima kunnen. Door de vele figuren en verhaallijnen kan het behoorlijk verwarrend worden en ik hou er niet van om op die manier bij de les te moeten blijven of terug te moeten bladeren waar of ik ook alweer ben gebleven.

De vertelwijze is gelukkig wel beeldend genoeg om je mee te laten voeren in het verhaal. Spanningsopbouw is prima en omschrijvingen uitgebreid maar niet storend. Oog voor details maken het plaatje af. Aan het einde een behoorlijk open einde waarbij een personage bijna van boosheid van de pagina afvalt. Hierdoor krijg je een behoorlijke trigger om door te willen lezen dus ook ik ben benieuwd waar dit verhaal heen moet gaan.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s