” de Sahara Route” Rene Beijersbergen

Cover De Sahara Route - Rene Beijersbergen97894234260/2019 (Ik las de digitale versie).

Rene Beijersbergen, uitgeverij Mira Loves Books

Rene Beijersbergen ( 1952) studeerde Biologie en werkte als natuurbeheerder, ecologisch onderzoeker en docent. Hij heeft daarnaast altijd over de natuur geschreven en zijn eerste boek ging over de ecologie van de Dwergstern, een zeevogelsoort.  Met ‘de Sahara Route’ slaat hij een heel andere weg in: het is zijn debuut als reisthriller schrijver.

In ‘de Sahara Route’ volgen we drie verschillende reizen van drie mannen die alle drie met een andere insteek op pad gaan maar wel het zelfde einddoel hebben, de hoofdstad van Portugal.  Eén reist voor zijn werk, als piloot, de ander voor zijn plezier en nummer drie in de hoop een beter leven en toekomst te vinden.  Ze kennen elkaar niet en reizen ook niet samen maar zoals gezegd wel naar dezelfde bestemming: de stad die de voorzitter van de Europese Unie is en waar op dat moment de 27 regeringsleiders vergaderen. Iets wat uiteraard extra risico en extra beveiliging met zich mee brengt. Tijdens het reizen passeren ze het noorden van Afrika, dat na de Arabische Lente van november 2010 instabieler is dan ooit. De Europese droom loopt het risico uit elkaar te spatten. Misschien is Lissabon wel het volgende doelwit.

Voordat het daadwerkelijke verhaal van start gaat krijg je een korte uitleg over de situatie in het noorden van Afrika, over de Arabische Lente en het politieke klimaat in de wereld. Je merkt dat de auteur interesse heeft in geschiedenis en politiek en zich er dermate in verdiept heeft en dit goed weet over te brengen op de lezer. Door te kiezen voor drie invalshoeken krijg je een bredere kijk over de situatie en hoe mensen op verschillende manieren daarmee om gaan. Wel vond ik het af en toe verwarrend omdat de perspectiefwisseling niet in een bepaalde lijn verloopt . Het ‘van de hak op de tak ‘gevoel bekroop mij af en toe tijdens het lezen. Het lukte mij dan ook niet altijd om geconcentreerd in het verhaal te blijven. Het leek soms of je echt drie aparte verhalen aan het lezen was. Ondanks het feit dat de auteur wel degelijk pakkend en enthousiast kan vertellen leek het verhaal niet altijd één geheel te zijn.  Al snel had ik dan ook een voorkeur van een van de verhaallijnen, die van de piloot Philip die tijdens zijn reis na een behoorlijke tegenslag eindelijk denkt veilig de luchthaven te bereiken. Maar soms is het niet zoals je denkt of hoopt dat het is.  Het gedeelte van de persoon die de reisde voor zijn plezier, geschreven in de ik vorm, geeft de auteur de ruimte om veel te vertellen over de omgeving van de reiziger. Subtiel ziet deze bijvoorbeeld de piloot langs lopen, zo kruizen de wegen toch geheel onbewust voor enkele seconden.  De auteur heeft oog voor detail en deelt dit graag met de lezer. Wel gaat dit af en toe een beetje ten koste van de spanningsboog van het verhaal.

Kortom een redelijk debuut op thriller gebied

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Gelezen in november … | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s