“sporen van blauw” Ina de Wilde

2893102900-SporenvanblauwVLR9789463651622/2019

Ina de Wilde, uitgeverij Elikser

Ina de Wilde is bewegingsagoog en massagetherapeut. Eerder verscheen van haar een dichtbundel ‘fluistering van woorden’,  dit is haar debuutroman.

Het verhaal gaat over Tamar en Richard. Het stel is al twintig jaar samen en hoewel ze de dagelijkse gang van zaken over zich heen laten komen lijkt het toch wel dat ze veranderd zijn. Tamar gaat, eerst samen met een vriendin en dan nog een keer alleen, op vakantie naar Portugal. Vooral de tweede reis is er een reis van bezinning, zichzelf en haar gevoelens ( ook de gevoelens naar Richard toe) te herontdekken. Richard is verbaasd over haar initiatief en moet het alleen zien te rooien als zij er niet is en slaat ook aan het denken. De vraag is of hun relatie voorbij is of juist deze strijd kan doorstaan.

In slechts 159 pagina’s wordt je meegenomen in het leven van Tamar en Richard. Gewone mensen die worstelen met hun eigen-ik zowel binnen als buiten hun relatie met elkaar. Dat ze samen zijn maar zich toch ook wel eenzaam voelen bij elkaar. Uiteraard willen ze ook vooral zichzelf kunnen zijn.  Gewone mensen met gewone gevoelens en innerlijke strijd.  Het zal bij veel lezers een stukje herkenning meebrengen omdat het simpel weg uit het dagelijkse leven is gegrepen. Gaat verliefdheid over in houden van en is houden van voor de een met de stroom meegaan en hierdoor je zelf wegcijferen en voor de ander juist in elkaar overgaan.

De vertelstijl van de auteur is redelijk luchtig al kan je merken dat de zij een liefde voor het gedicht heeft. Soms merk je dat terug in het taalgebruik. Verder heeft ze eerder een gedichtenbundel uitgebracht en ook in dit verhaal zijn enkele gedichten te vinden. Deze zijn qua stijl wat zwaarder vind ik. Ik ben geen gedichtenmens. Ik lees ze en ik vind ze mooi of niet. Ik kan geen analyse geven omdat het mijn interesse niet heeft en ik er geen verstand van heb.  Ik zou ook niet snel een gedichtenbundel uit de kast pakken. De gedichten in dit boek zitten wel goed in het verhaal verweven, vooral aan het einde. Als je ze weg zou laten zou het wel het einde beïnvloeden en ik had graag willen lezen hoe de auteur dat zou hebben opgelost.  Het verhaal zelf wordt vanuit het perspectief van de hoofdpersonen weergegeven. Dit geeft meer diepte in de karakters en met name in hun gedachtengang en emoties.  Het is knap dat in een vrij kort verhaal ( 159 pagina’s ) zoveel kan worden gestopt. Het lijkt op een eenvoudig verhaal over eenvoudige mensen maar het is een verhaal over elkaar en jezelf verliezen, zoeken, vinden en weer vast proberen te houden.

Een mooi debuut en kennismaking met deze auteur.

Met dank aan uitgeverij Elikser voor het recensie exemplaar

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s