“roes” Caja Cazemier

roes97890216797624/2019

Caja Cazemier, uitgeverij Ploegsma

Caja Cazemier is een bekende in de kinderboekenland. Ze heeft al tientallen titels op haar naam staan voor verschillende leeftijden. Het is leuk als een auteur voor verschillende doelgroepen kan schrijven en de verhalen ook goed kan aan laten sluiten bij de doelgroep. De personages in dit boek zijn rond de 15 / 17 jaar en voor dit boek is ze ook in gesprek gegaan met jongeren van die leeftijd. Die hebben meegedacht  en meegelezen. Hierdoor sluit het prima aan bij de lezers van deze leeftijd.

Het verhaal gaat over Yvar en Lola die in dezelfde vriendengroep en klas zitten. Samen met Maas, Kasper, Tom, Kevin, Florine, Benthe en Tess feesten ze er op los. Ze vinden het leven een groot feest en blowen, roken, drinken alcohol en nemen ballonnetjes met lachgas. Het feestvieren in het weekend en het rondhangen in de avonden doordeweeks krijgt steeds meer de boventoon waardoor er slechter wordt gepresteerd op school, sport en andere activiteiten zoals het spelen in de band ( Yvar) of het werk voor de schoolkrant ( Lola).

In het begin zijn er nog smoesjes dat het niet aan het feesten  (alcohol en drugs) ligt en ze vinden dat het er gewoon bij hoort. Benthe probeert vanaf het begin niet mee te gaan met de groepsdruk en wilt geen alcohol maar al snel zijn anderen in de groep die haar dan links laten liggen. Het siert haar dat ze voor haar mening blijft uitkomen.  Naast de enorme groepsdruk heeft ieder zijn eigen problemen. Verliefdheid, geaardheid, er bij willen horen. Het komt allemaal voorbij. De vraag is of Lola en Yvar ook voor hun mening en eigen wil uit durven te gaan komen.

De auteur laat in het nawoord weten dat tijdens het schrijven van dit boek er  ineens vele aandacht was in de media voor het toenemende gebruik van lachgas. Het is dan ook een heel actueel verhaal. Ook de personages in het boek vinden de heisa over lachgas erg groot en zien het als iets onschuldigs tot ze horen dat het niet zo onschuldig is en net als drank en wiet schade kan berokkenen. De manier waarop dit gebeurd, door zeer moraliserende ouders die de kinderen hierop wijzen weet ik niet of dat echt zal aanslaan bij een puber die los gaat maar het is wel goed dat dit in het verhaal ter sprake komt.

Jongeren van die leeftijd hebben vaak te stellen met een enorme groepsdruk, voelen zich onzeker aan de ene kant en willen hun grenzen opzoeken aan de andere kant. Dit vind je ook terug in dit verhaal vandaar dat het echt bij de doelgroep past. Ook komt de invloed van sociale media langs.  Ik denk dat jongeren in deze tijd meer te verduren hebben onder de prestatiedruk dan dat ik jong was. Ik heb het idee dat ze teveel moeten, teveel op elkaar letten en er is meer sociale druk. Uiteraard heeft elke tijd zijn ‘gevaren’ en zijn charmes maar als ik dan een boek als dit lees moet ik er niet aan denken om in deze tijd op te groeien.

Het verhaal gaat snel, in razend tempo ga je er doorheen. Net zo snel als de karakters leven en van feestje naar feestje gaan. Persoonlijk vond ik het wel op een gegeven moment veel van hetzelfde. Biertje hier, blowtje daar, spelletje met alcohol wat wel heel lang duurde, maar goed ik ben de doelgroep niet. Het perspectief ligt bij Yvar en Lola, hierdoor heb je ook bij sommige situaties twee verschillende invalshoeken en dat leest prettig en geeft het verhaal net even meer inhoud.

Het is een heftig boek en geeft goed de innerlijke strijd weer en de gevoelens van pubers die zichzelf zoeken en voor zichzelf moeten zien op te komen. Het zet aan het denken en maakt het gebruik van drank en drugs bespreekbaar.

De auteur geeft verder nog websites om betrouwbare informatie over roken, alcohol en drugs te vinden en bedankt het Trimbos-instituut voor hulp en informatie.

 

Met dank aan uitgeverij Ploegsma voor het verstrekken van het recensie exemplaar. Dit boek zal ook worden besproken voor de site Kinderboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s