“Schemerzone” Cocky van Dijk & J. Sharpe

schemerzone9789463081696/2019 uitgeverij Zilverspoor

Wie een beetje bekend is met de fantasy-schrijver-scene kent de namen Cocky van Dijk en J. Sharpe wel. Van Cocky van Dijk heb ik het eerste deel van haar drakentrilogie gelezen van J. Sharpe bijna al zijn bijzonder originele thrillers. Voor wie mijn blog een beetje volgt weet dat ik de boeken van J. Sharpe eigenlijk gewoon geweldig vind.  Toen ik hoorde dat beide auteurs aan een gezamenlijk project waren begonnen was ik ook zeer benieuwd naar het resultaat.  Beiden stapte ook uit hun comfortzone om zich aan het y.a. genre te wagen met het resultaat  Schemerzone ..

Inhoud:  De wereld is verdeeld in twee delen Facillis en Tenebris met daartussen de Schemerzone. De mensen die het lichtgen hebben bij geboorte wonen in Facillis  waar alles perfect is (lijkt) en goed is geregeld. De mensen daar hebben echter allemaal een chip en hoeven dus niet voor zichzelf te denken, ze gehoorzamen en lijken gelukkig. De mensen die het lichtgen missen wonen in Tenebris , in het duister.  Tussen deze werelden is dus de Schemerzone. Hier dumpen de mensen van Fascillis  hun afval en proberen de jutters nog wat te vinden van hun gading.  Zoë mist het lichtgen en is als baby afgegeven in een weeshuis op Tenebris. Hier moet ze weg als ze zestien is en moet ze voor zichzelf zorgen. Ze wordt jutter in de Schemerzone om zo de kost bij elkaar te scharrelen.  Tijdens het jutten stuit ze op een lijk en vindt de chip. Hierop staan filmpjes die de vrede tussen beiden kanten van de planeet zal verstoren.  Zoë wordt gedwongen door de regering om onderzoek te doen. Getergd door schuldgevoel en angst komt ze in grote problemen.

Schemerzone is een lekker leesbaar y.a. verhaal. De vertelstijl is eenvoudig en bondig, de zinnen aan de vrij korte kant dus jongere lezers kunnen het ook makkelijk lezen. Echter komen er toch wel wat gruwelijk stukken in voor.  Hier sluipt dan toch een beetje de macabere stijl van J. Sharpe er doorheen. Maar over het algemeen sluit het verhaal goed aan en is het in dezelfde toon geschreven zodat je niet door hebt dat er twee auteurs het brein zijn achter dit originele verhaal.

Als lezer krijg je genoeg informatie over de wereld waar Zoë en de anderen verblijven en leer je de personages ook voldoende kennen.  Dit komt ook door de wisseling in perspectief . Hier en daar een stukje voorspelbaarheid en kabbelt het een beetje door in het eerste deel van het boek maar dat wordt later goed gemaakt. Prima opbouw en voldoende spanning.  Leuke twist ook dat het rooskleurige ‘ rijke ‘leventje toch een ander kleurtje krijgt en dat de tegenstelling tussen arm/rijk , licht/donker minder groot blijkt dan het lijkt.

Een geslaagd y.a. debuut voor dit schrijversduo. De samenwerking smaakt naar meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s