” de denkbeeldige vriend” Stephen Chbosky

9789400510319-1566969767.jpg9789400510319/2019

Stephen Chbosky, vertaling Saskia Peterzon-Kotte, AW Bruna uitgevers

Stephen Chbosky is filmregisseur en auteur van de internationale bestseller ‘ the perks of being a wallflower’. Dit boek is weggezet als huiveringwekkend, beklemmend en aangrijpend. Als eng, gruwelijk, horror en episch.  Je snapt dat dan mijn interesse wel is gewekt.  Maar daarnaast ben ik ook een beetje huiverig. Meestal als iets met een knaller wordt geïntroduceerd en een echte hype lijkt te zijn blijkt dat het niet mijn ding is. Bovendien is het een dikke pil van meer dan 777 pagina’s dus het houdt al niet lekker vast en dan moet ik nog beginnen. Ik voel mijn armen al protesteren maar ga toch de strijd aan. Ik lees de achterflap die toch wel een leuke introductie is en ga van start…

Inhoud:  Alleen staande moeder Kate Reese is op de vlucht van haar gewelddadige ex. Vastbesloten op het leven voor  haar en haar zoon Christopher te verbeteren, ontsnapt ze midden in de nacht. Ze belanden in de hechte gemeenschap van Mill Grove Pennsylvania, ver van de bewoonde wereld. Slechts één snelweg leidt er heen en één snelweg eruit.  Eerst lijkt het een ideale plek om tot rust te komen maar dan verdwijnt Christopher. Zes lange dagen is hij onvindbaar tot hij uit het bos tevoorschijn komt. Hij is ongedeerd en lijkt onveranderd. Maar hij keert terug met een stem in zijn hoofd die hij alleen kan horen. Die stem zegt hem dat hij een missie moet volbrengen. Hij moet voor kerst een boomhut in het bos bouwen, anders zullen zijn moeder en alle andere dorpbewoners nooit meer hetzelfde zijn. Christopher en Kate raken verzeild in het gevecht van hun leven, een strijd tussen goed en kwaad.

Na een eerste hoofdstuk over een gebeurtenis van vijftig jaar geleden gaat het verhaal van start met Kate en Christopher en hun aankomst in het dorpje Mill Grove. Het verhaal gaat traag en er is dus alle ruimte om de karakters te introduceren en uit te wijden over het wel en wee in het dorpje. Niet dat er schokkende dingen gebeuren maar sommige dagelijks dingen zijn daar al wereldnieuws.  Je merkt dat de auteur een filmmaker is want alles wordt heel beeldend neergezet. Of je een filmscript leest waar de details niet mogen ontbreken. Dit geld zowel voor de omgeving maar ook voor de karakters. Aan de ene kant wel prettig maar aan de andere kant haalt het wel het tempo uit het verhaal en dat is, zeker in het begin, al niet al te vlot.   Persoonlijk denk ik dat als hetzelfde verhaal in de helft van het aantal pagina’s zou worden verteld de schrijver de spanningsopbouw sneller had moeten laten verlopen en je als lezer meer op het puntje van je stoel zou zitten en bij de les zou blijven.

Het verhaal zelf is redelijk origineel, de vergelijking met de vroege Stephen King verhalen haal ik er wel uit. Liefhebbers van King zullen dit verhaal ook wel weten te waarderen.  Dat er een film in zit is wel op zeker en ik denk dat het een van de weinige keren zal denken dat de film beter is dan het boek.

Ik lees redelijk veel horror en gruwelijke verhalen. Ik denk door de marketing ik bevooroordeeld was en teveel van het verhaal had verwacht. Als je er open in stapt zonder verwachting en je niet teveel horror verwacht maar een King-achtig verhaal je het verhaal anders zult beleven.   Voor mij was het niet spannend en gruwelijk genoeg, lag het tempo van de vertelling te laag en het verhaal te lang ( lees boek te dik).

Mocht jij het gelezen hebben laat je mij dan weten hoe jij het vond?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s