“als katten van de wereld verdwijnen” Genki Kawamura

download (7)9789029093385/2019

Genki Kawamura, vertaling Luk van Haute, uitgeverij Meulenhoff

Genki Kawamura (1979) schreef verschillende romans en kinderboeken. “als katten van de wereld verdwijnen”  is zijn debuutroman waarvan hij in Japan meer dan een miljoen exemplaren verkocht.  Het boek is inmiddels verfilmd en verscheen een vertaling in twaalf landen.

De verteller van dit verhaal leeft een redelijk eenzaam bestaan. Geen contact met familie, alleenstaand en alleen zijn kat als gezelschap. Bij een bezoek aan de dokter krijgt hij te horen ernstig ziek te zijn en hij van geluk mag spreken als hij het einde van de week nog kan halen. Terwijl hij zich bezint over wat hij nog zou willen doen krijgt hij een bijzonder bezoek. Zijn bezoeker doet hem het aanbod : in ruil voor het laten verdwijnen van één ding uit de wereld, kan hij steeds een extra dag te leven krijgen. Aan de ene kant is er nu de mogelijkheid om letterlijk tijd te kopen maar aan de andere kant het dilemma dat je moet beslissen wat het leven de moeite waard maakt en wie ben jij dat jij kan beslissen wat er moet verdwijnen? Dat laatste is gelijk het addertje onder het gras want zijn bezoeker bepaalt wat er moet verdwijnen.

Voor mij ligt een bijzonder verhaal. Allereerst vond ik het boekje gewoon helemaal af.  Het schattige katje met de pakkende titel ( en ik ben helemaal geen kattenmens) maken je nieuwsgierig. Als je de papieren omslag van de hardcover haalt zie je een mooie zwarte omslag met allemaal goudkleurige katjes en bij het openslaan dezelfde katjes zwart op wit. Een feestje voor de booknerd. Een leeslintje had perfect geweest maar die is volop gecompenseerd met de boekenlegger met hetzelfde katje van de voorzijde die eigenwijs je boek uitsteekt.  Een feestje voor op je boekenplank.  Maar niet alleen voor op de boekenplank maar ook  om te lezen.

Het verhaal is opgesplitst in de laatste week van de ik-persoon, die verteld wat hem is overkomen en wat hij die week meemaakt. En wat voor dilemma’s hij meemaakt. Het valt niet mee om te besluiten voor de hele wereld wat er weg mag ( en dus ook echt weg is) alleen maar om voor jezelf uitstel van executie te krijgen. Want hoelang kan je hiermee doorgaan om steeds maar één extra dag te winnen. En kan je de consequenties  van je beslissingen wel overzien? Wat is de moeite waard om voor te leven?

Een vleugje hoop en filosofie in een mooie roman vol emoties. Het klinkt misschien zwaar maar dat is het zeker niet. Genki Kwamamura heeft een heel prettige vertelstijl en je vliegt door het boek.  Elk hoofdstuk beslaat een dag. Elke dag voor een keuze. Ik kan niet echt ingaan op de dingen die moeten verdwijnen maar de eerste keuze is iets waarbij ik dacht “we hebben het jaren zonder gedaan en nu het er is lijkt het wel of iedereen het als verlengstuk ziet en niet meer zonder kan, als het weg is heb je misschien wel meer tijd, ook voor elkaar, terwijl je zou denken dat door de bereikbaarheid de boel sneller zou gaan”. Ik kon mij dus goed voorstellen dat de hoofdpersoon er voor koos dit te laten verdwijnen om er een dag later achter te komen dat elke voorwerp toch ook wel zijn voordelen heeft en je het pas mist als je het nodig hebt.

Het leuke van dit verhaal vond ik dat je begrip hebt voor de keuzes maar jezelf ook wel aan het nadenken wordt gezet. Wat zou jij willen laten verdwijnen en is het je die dag ook waard. Zou jij de dingen missen die de verteller van dit boek laat verdwijnen voor zijn persoonlijk gewin?

Met veel plezier heb ik dit boek in één zucht uitgelezen. Een heerlijk boek om te lezen! Ik hoop dat zijn andere werk ook vertaald gaat worden.

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Wrap up september | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s