” kleinzeer ” Nadia de Vries

5be12e8eabd234.35696479.jpg9789492928269/2019

Nadia de Vries, uitgeverij Pluim

Nadia de Vries (1991) veroverde internationale podia met haar eerder verschenen Engelstalige dichtbundel Dark Hour, bracht verschillende dichtbundels uit in eigen beheer en schreef essays voor o.a. De Gids.  Ze is promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar de afbeelding van het menselijk lichaam in de digitale cultuur.   “Kleinzeer, de onzichtbare wereld van een ziekte” is haar non-fictieve vertelling over haar ziekte.

Als kind werd Nadia de Vries ongeneeslijk ziek. Hierdoor leefde ze er op haar manier op los wetende dat het toch snel over zou zijn. Ze kon zich niet druk maken over een opleiding want ze zou die immers toch niet af kunnen maken. Op haar veertiende genas ze onverwachts  en moest ze ineens weer deelnamen aan de wereld : zwemdiploma’s halen en nadenken over een studie, een baan, een huis, een toekomst.  Jaren later werd ze gediagnosticeerd  met een stemmingsstoornis en was ze weer ziek. Alleen is het hebben van een geestelijke ziekte toch een heel andere belevenis.

Het kleine boekje in pocketformaat met alleen de titel spreekt mij op de een of andere manier meteen aan. Het schreeuwt eigenlijk naar mij om opgepakt en gelezen te worden. Het is een wonderlijk verhaal. Het is logisch dat als je als kind te horen krijgt dat er geen toekomst is je je daar ook niet druk om gaat maken en gewoon overal met de pet naar gooit en alleen maar voor jou leuke dingen wilt doen.  Dingen doen er niet toe. School niet en dromen over de toekomst al helemaal niet. Als dan de diagnose 360 graden de andere kant op gaat slaat de paniek denk wel toe. Niet bij de omstanders die zijn blij en vinden dat je dankbaar en gelukkig moet zijn maar de patiënt heeft heel wat te verwerken. Iets wat ze zeer treffend op papier neer zet. Als er later een psychische ziekte wordt geconstateerd geeft dit heel andere reacties. Sommige zijn zelfs heel hard want je moest immers dankbaar zijn omdat je mag leven. Maar dat leven dat is niet zo simpel.

Kleinzeer is een mooi verhaal, een bijzonder verhaal. Een verhaal vol emoties en met name kwetsbaarheid. Over onbegrip, onwetendheid maar zeker ook over hoop en medeleven (of het gebrek aan medeleven). Kortom er zit heel veel in dit kleine boekje.  De schrijfstijl is toegankelijk en je merkt dat de auteur ook gedichten op haar naam heeft staan. Het verhaal is opgedeeld in zes stukken. Zelfstandig te lezen maar zeker ook een mooi geheel. Het stuk  tachtig gedachten over medeleven  heeft ook wel wat filosofisch, sommige opmerkingen zetten je wel degelijk even aan het denken.

Hoewel sommige zeggen dat het ‘in de mode’ is om over je eigen ziekte of gebreken te schrijven vind ik het toch altijd bijzonder als iemand zo’n persoonlijk verhaal met ons wilt delen. En als dat op een heel mooie en originele wijze wordt gedaan kan ik dat alleen maar toejuichen.

Informatie over de auteur en achterflap tekst komen van de site van de uitgeverij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s