” droomwandelaar tweeluik ; Aurora, Wolvenvuur” Inge Pietjouw

Inge Pietjow (1984) schreef het tweeluik ‘droomwandelaar’, haar eerste young-adult verhaal. Een verhaal wat je meesleept naar een wonderlijke Viking wereld vol magie, fantasie, liefde, vriendschap en vertrouwen.

“Droomwandelaar’ beslaat dus twee delen. Het eerste deel heet Aurora en het tweede Wolvenvuur. Hoofdpersoon Finna is dochter van een Viking hoofdman.  Als haar vader en zus Thora niet terugkomen na een lange winter worden ze doodverklaard en neemt een ander de macht over. Finna kan hier niet mee leven. Ze vindt het leven in Odinsveld steeds zwaarder en de nieuwe hoofdman regeert met strenge en medeloze hand.  Finna droomt steeds over haar zus  en die dromen lijken waarheid.  Op een dag wordt ze wakker met de  wolvenspeld van haar zus. Een bewijs voor haar dat haar zus leeft en ze op zoek moet  naar haar. Niemand gelooft dit, ook haar beste vriend Jor niet. Toch besluit ze op pad te gaan.  Samen met de onder andere dewolf Loki en de raaf Mu neemt ze het tijdens haar reis op tegen trollen en een wel heel gevaarlijke vijand.

In het tweede deel probeert Thora een nieuw leven op te bouwen in Tyrgard. Ook hier komen de trollen in actie en het mysterieuze rendiervolk waarschuwt voor de vrouw van ijs, die over het land dwaalt. Thora vindt een wolvenwelpje waarmee ze kan communiceren en de raaf van Odin bemoeit zich met haar verleden, een verleden waar ze niet aan kan ontsnappen.

Finna is dus een droomwandelaar, dat wil zeggen dat je in je dromen naar andere plekken kunt reizen. Het is niet zomaar een droomreis. Ze kan echt communiceren in die andere wereld en alles gebeurt echt. Als ze daar gewond raakt of zelfs zou sterven zou dit in haar ‘eigen wereld’ ook zo zijn.  Finna ontdekt in het eerste deel langzaam haar gave en langzaam ondergaat ze die ontwikkeling en leert ze er meer en meer mee omgaan. Als lezer ga je mee in haar ontdekkingstocht  en raak je er net als Finna mee vertrouwd.  Naast deze bijzondere basis speelt de Noorse mythologie een rol in het verhaal. Zelf hou ik erg van deze verhalen en dat was ook van de redenen dat ik dit tweeluik wilde lezen. Bepaalde namen worden gebruikt in het verhaal en als je wat meer weet van deze mythologie kan je sommige verwijzingen en namen beter plaatsen. Het is echter geen must om niet te kunnen genieten van dit avontuur. Je merkt wel dat de schrijfster zich hierin, en in de tijd van de Vikingen, heeft verdiept wat het verhaal zeker ten goede komt.

Het verhaal zelf heeft dus een originele insteek en als is het hier en daar voor mij wat voorspelbaar. Het taalgebruik is eenvoudig en hoewel een young-adult zou het ook door jongere lezers gelezen kunnen worden. Het zou ook weggezet worden als jeugdboek. Soms is die grens klein of zelfs niet aanwezig.  Vooral ook bepaalde uitdrukkingen (als Finna een verwensing roept/ loopt te schelden) zijn vrij kinderlijk en zeker geschikt voor de jonge lezer. Een wat oudere lezer zou zich hier zelfs een beetje aan kunnen irriteren. Ze roept bijvoorbeeld   “ bij Thors ranzige oorharen” een kreet waar ik met mijn wenkbrauwen frons en denk dat komt er weel heel erg geknutseld uit. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat je zoiets uit je mond laat komen. Maar gelukkig kon het verhaal mij genoeg boeien om mij daar niet al te erg aan te storen en er gewoon doorheen te lezen.

Wat ik vooral zelf heel mooi vond waren de contacten tussen mens en dier. De wolven hadden snel mijn hart gestolen. Ook de mooie beeldende vertelwijze waardoor je de wereld die zij schetst voor je ziet en er eigenlijk gewoon door heen wilt dwalen.  Een mooie avontuurlijke fantasieroman die ik van harte kan aanbevelen!

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s