“de krijtman ” C.J. Tudor

fb21fbeb142948c7b6ea673b1fef759a_cache_9789400509054/2018

Mijn streven is komende periode weer wat vaker van mijn ‘ nog te lezen berg’ een boek te pakken die ik ooit enthousiast heb aangeschaft maar toch op die berg terecht kwam. Dit keer was het de beurt aan ‘de krijtman’. Veel aandacht in de pers en een mooie cover dus boek aangeschaft maar door drukte met werk/studie/recensieboeken blijven liggen.  Reden te meer om hem nu eens te gaan lezen.

C.J Tudor debuteerde met deze thriller waarvan de vertaalrechten binnen korte tijd aan wel 39 landen werd verkocht en internationaal een succes is gebleven.  Ze kreeg het idee voor dit boek omdat haar dochtertje een doos stoepkrijt cadeau kreeg en ze later op de avond, in het donker, een aantal krijtmannetjes op de stoep zag staan.

In deze thriller maken we kennis met Eddie en zijn vrienden. Het verhaal speelt zich af in twee tijdsperioden. De ene rond 1986 als de vriendenclub rond de 12 jaar oud zijn en de ander rond 2016 als ze als volwassenen weer geconfronteerd worden met het verleden.  In 1986 is er een verschrikkelijk ongeluk op de kermis en ontmoet Eddie voor het eerst ‘de Krijtman’. Eddie kreeg hierdoor het idee om met zijn vrienden geheime boodschappen voor elkaar achter te laten door middel van krijtpoppetjes.  In het begin was het leuk en spannend tot de tekeningen hen leidden naar het lichaam van een meisje, een groot deel van het lichaam van het meisje.  Dertig jaar later ontvang Eddie post met daarin een krijtje en een tekening van een krijtmannetje en beseft Eddie dat het spel wat ze toen speelde nog nooit gestopt is.

Zoals ik al zei vond ik de cover heel erg aanspreken en door het enthousiasme van iedereen wilde ik het boek ook gaan lezen.  Het verhaal is prettig geschreven, het leest lekker weg.  De personages worden goed voorgesteld en de onderlinge verhoudingen van de karakters komen goed uit de verf. De auteur neemt haar tijd voor de opbouw van het verhaal . Er zit een rustig tempo in en je blijft als lezer geboeid om verder te lezen. Het verspringen tussen de twee tijdsperioden is prettig en loopt goed in elkaar over.  Het is geen nagelbijtende-spannende-thriller maar het is een origineel en goed debuut.

Het nadeel voor mij is denk dat ik net twee heel spannende thrillers had gelezen die ook een razendsnel tempo hadden. Hierdoor lag de lat erg hoog en onbewust ga je dan uit van een snel tempo en actie en dat vind je hier niet. Ik moest dat echt even parkeren en daarna kon ik dit verhaal zeker waarderen.  Ik kijk dus ook met belangstelling uit naar haar tweede thriller.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s