“huis aan de Vecht” Magreet en Reina Chrispijn

 

9200000102559941

Magreet en Reina Chrispijn, uitgeverij Zomer& Keuning

De gezusters Margreet en Reina Crispijn hebben zowel alleen als gezamenlijk al wat boeken op hun naam staan. Zo schreven ze onder andere het vierluik ‘het lied van het leven’ samen en de feelgoodroman ‘Meiden van de markt” “ Het huis aan de Vecht”verscheen dit voorjaar en is wederom een feelgoodroman.

Dit keer reizen we af naar een klein plaatsje aan de Overijsselse Vecht.  Daar is een oud en statig landhuis omgebouwd tot een zeer luxe seniorencomplex en staat op het punt de deuren te openen en zodoende is het bestuur druk met het vinden van het juiste personeel. Zo komt het dat vijf zeer verschillende vrouwen solliciteren. Alle vijf met een eigen reden om een nieuwe te start te willen maken.  Carly zou gaan trouwen maar breekt met haar verloofde als ze merkt dat hij vreemd is gegaan, Susanne die moet onderduiken, Barbara die onder verdachte omstandigheden ontslagen wordt uit het ziekenhuis, Fien die haar neef wilt helpen om zijn leven te beteren en Nienke die ander werk wilt omdat ze op haar huidige betrekking gepest wordt.  Vijf vrouwen, vijf verhalen die samen komen in het verhaal over het huis aan de Vecht.

Jaren terug heb ik wel eens wat van de dames Crispijn gelezen. Ik herinnerde me dat ik het prettig weg vond lezen en was wel benieuwd naar deze roman.  Hoewel het nu ook  vlot weg las, mede door de korte hoofdstukken en het eenvoudige taalgebruik, zaten er toch stukken in die het tempo wat op hielden. In het begin worden van bijna alle vijf de dames hun achtergrond verhaal zeer uitgebreid uit de doeken gedaan. (dat had wat korter gemogen) en duurt het even voordat we eindelijk zo ver zijn dat ze alle vijf in het huis zijn en het verhaal pas echt van start kan gaan. Ook komen er heel wat andere personages langs waardoor het wat verwarrend wordt. Niet van elk bijfiguur zag ik de meerwaarde in het totaalplaatje.

De totaal verschillende achtergronden van de dames lenen zich uitstekend om ook heel verschillende onderwerpen te kunnen bespreken in het  verhaal maar ik vroeg me af of ze er ook niet teveel in wilde stoppen. Door deze overdaad komt het geheel niet meer realistisch over want het is wel heel frappant dat ze met zijn vijven zoveel op hun bord hebben. Ook kwamen hierdoor de onderwerpen niet helemaal uit de verf en  hadden sommige echt wel de potentie om verder uitgewerkt te kunnen worden.

Ik wil geen spoilers weggeven maar van pesten tot mishandeling naar chantage en onderduiken voor criminelen, het zijn wel heel veel heftige onderwerpen.

Ondanks de soms beladen onderwerpen en de flinke portie ellende die de dames in hun figuurlijke rugzak meeslepen gaat het uiteindelijk toch om de liefde en romantiek. De dames weten het gehele verhaal in een luchtig en romantisch jasje te steken zodat het toch voor de meeste liefhebbers van dit genre een prima boek is geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s