“de verschrikkelijke meneer Gom en de aardmannetjes” Andy Stanton

meneer gom9789401458023/2019

Andy Stanton, vertaling Edward van de Vendel, illustraties Mattias de Leeuw, uitgeverij Lannoo

Andy Stanton (1973) is een Engelse kinderboekenschrijver. Hij won onder andere de “Roald Dahl Funny Prize for Funniest Book for Children Aged Seven to Fourteen” en de serie over meneer Gom is daar een groot succes.  Er zouden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht en vertaald in 32 talen.

” de aardmannetjes” is het derde deel wat inmiddels een Nederlandse vertaling kreeg. Al eerder verschenen ” meneer Gom heeft een plan ” en ” de peperkoekmiljonair’. Onbekend met deze twee delen begon ik enthousiast aan dit boek.  De kaft sprak mij aan en deed mij denken aan de boeken van David Walliams, die ik zeker waardeer.

Op de achterflap staat niet veel over het verhaal; ze trotseren drie onmogelijke uitdagingen van de Aardmanberg en het zou er wemelen van zwaarden, aardmannetjes en heksen en iets dat lijkt op een augurk..  tja…

Niet alleen de cover maar ook de stijl van binnen doet denken aan de boeken van Walliams. Dit soort boeken/lay out zijn wel een trend in kinderboekenland. Lekker grote letters die ook veranderen in stijl, hilarische illustraties tussen de teksten door  en niet te lange hoofdstukken. Korte zinnen en genoeg grapjes. Ideaal voor de leeftijdsgroep. Vol humor én ook uitermate geschikt voor kinderen die niet snel een boek op zullen pakken. Het tempo is lekker hoog en door de absurde situaties spreekt het zeker aan bij de doelgroep.

Je hoeft de andere delen niet gelezen te hebben om het verhaal te kunnen volgen en het leest dus lekker weg. Mede door de manier waarop het boek is opgezet.

Vernieuwend en origineel? Nee, dat denk ik niet. Persoonlijk vond ik het ook wat flauw hier en daar en alleen qua kaft is er de vergelijking met Walliams. Verder houdt het voor mij op en haalt het niet bij zijn boeken maar ik denk dat de doelgroep er geen moeite mee heeft. En ook die vergelijking niet snel zal maken. Die willen vermaakt worden en dat zal zeker lukken. Het zal door menig kind met plezier worden gelezen en dat is belangrijker dan mijn mening.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s