“Toffee” Sarah Crossan

toffee9789020654660/2019

Sarah Crossan, vertaling Sabine Mutsaers, uitgeverij Kluitman

Sarah Crossan woonde in Ierland, Engeland en New York. Ze studeerde Filosofie en Literatuur en werkte daarna jarenlang als lerares Engels voordat ze fulltime schrijfster werd. Haar werk wordt alom bejubeld en stond op de shortlist voor onder andere de Carnegie Medal, de Irish Book Awards en de CBI Book Of The Year Award 2015. Haar roman EEN won in Nederland de Diorapthe Literatour Prijs.

In dit verhaal loopt Allison weg van haar gewelddadige vader. Ze weet niet goed waar ze terecht kan en al snel merkt ze op dat ook nergens naar toe kan. Ze denkt een leeg pand gevonden te hebben en trekt daar in.  Het blijkt echter het huis te zijn van de dementerende Marla. Marla denkt dat Allison haar jeugdvriendin Toffee is en Allison speelt die rol mee.  Als Marla bezoek krijgt van haar vervelende zoon of van de thuiszorg houdt Allison zich verborgen en als ze alleen is met Marla past ze zich aan.  Er ontstaat een bijzonder vriendschap tussen Allison en Marla. Marla blijkt meer familie voor haar te zijn dan haar eigen vader is.

De boeken van Crossan zijn geschreven in een vrije versvorm en dat is gewoon heerlijk om te lezen. Het leest vlot weg en het is verwonderlijk hoe de auteur, elke keer weer, in weinig woorden en met eenvoud , zoveel weet te vertellen, aan te kaarten en bovenal de lezer te raken.

In dit verhaal zijn weer alledaagse thema’s als huiselijk geweld, dementie, vriendschap, familiebanden in een verhaal samengebracht.  Niet de kleinste onderwerpen en ze komen zeker binnen bij de lezer.

Zoals de auteur met weinig woorden veel weet te vertellen heb ik even geen woorden om te vertellen hoe ik met plezier haar verhalen lees en onder de indruk ben van haar werk.

 

 

 

Afbeelding van de cover en informatie van de auteur komen van de site van Kluitman. Hieronder de links naar mijn recensies over haar andere titels:

1 Comment

  1. Pingback: het beste van 2019…..kinder- en jeugdboeken, y.a. | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s