“de Bieb-bende: de vloek van de Ferox” Michael Reefs

De vloek van de Ferox9789492604040/201

Michael Reefs is de auteur van de Bieb-bende serie. Hij begon in 2004 en het eerste deel verscheen in 2013 ( bij uitgeverij Zilverspoor). Vanaf deel 2 geeft uitgeverij Stormsteen de serie uit. Deze avonturenserie is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De hoofdstukken zijn kort en het taalgebruik past prima bij deze leeftijd. Het wordt een serie van twaalf delen en ‘ de vloek van de Ferox’ is het achtste deel.

Zuidbaai is het dorp waar het verhaal zich afspeelt. Vijf kinderen, die samen de Bieb-bende vormen, ontdekken een geheimzinnig kasteel op de heuvel. Hier worden twaalf geesten gevangen gehouden. Deze geesten worden ook wel de Hemelrijders genoemd. Ze worden gevangen gehouden door de Man met de Bijl. Iedere maand kunnen ze één Hemelrijder bevrijden. Naast deze spannende missie zijn er ook de gewone huis- tuin en keukenproblemen waar de hoofdfiguren mee worstelen.

Deel acht dus alweer en het speelt zich ook af in de achtste maand van het jaar. Augustus, een nieuwe maand en een nieuw avontuur. Bij elk avontuur wordt het spannender om te lezen maar ook gevaarlijker voor de hoofdpersonages van het boek. Elke keer ben ik zeer benieuwd of de auteur het weer gelukt is om origineel te blijven en de lezer genoeg te kunnen boeien wat nu zeker ook weer het geval is !

Tijdens elke poging om een Hemelrijder te bevrijden krijgen de kinderen aanwijzingen, van de Hemelrijders, die ze dichter naar de oplossing brengt. Zonder deze aanwijzingen zijn ze nergens. In dit verhaal kunnen ze de Hemelrijders niet zien wat het extra lastig maakt want hoe kom je dan aan je aanwijzing?  Kunstenaar Pilotti ( die ook in het vorige boek langs kwam) heeft instructies verstopt in zijn beelden die in Zuidbaai staan.  De Bieb-bende gaat op zoek naar de beelden, vinden een bol waarvan ze niet weten wat ze er mee moeten. Het is dus extra spannend of ze een manier vinden om de Hemelrijders te contacten en wat ze met die bijzondere bol moeten. Uiteindelijk komen ze zelfs in een schemerwereld terecht en daar blijkt de Hemelrijder te zijn die ze deze maand moeten bevrijden.

Ik heb al een aantal delen van deze serie mogen lezen. Het vorige ( deel 7 ) heb ik (nog) niet gelezen maar ik kon meteen weer in het verhaal vallen en genieten van het spannende avontuur.  Aan het begin staat een dagboek fragment waar  een Bieb-bende- lid even terugblikt zodat je meteen weer even je geheugen is opgefrist of als je nog nooit wat gelezen heeft wat meer achtergrond info hebt. Ideaal en hierdoor hoeft er in het verhaal niet teveel worden terug geblikt waardoor het tempo er lekker in blijft.

De opbouw en lay-out blijft gelukkig deze serie het zelfde. Pakkende cover, korte hoofdstukken, wat kleine zwart/wit illustraties en geregeld  een QRcode om te scannen voor meer achtergrond informatie bij het boek /serie te ontdekken. Het is uiteraard niet verplicht om het verhaal te kunnen volgen. Het is echter wel een originele aanvulling met extra informatie.

Wederom is het de auteur weer gelukt om mij van begin tot het einde te boeien met zijn verhaal. Ik denk dat ook oudere kinderen het ook zeker zullen waarderen. Het is een fantasievol  en de karakters groeien en laten zien wat de kracht van vriendschap doet. Ondanks de bizarre gebeurtenissen blijven het vooral gewone kinderen met allemaal hun eigen eigenschappen en problemen die voor iedereen herkenbaar zijn.  Ik denk dat dat het extra leuk maakt. Het zijn gewone kinderen die ongewone avonturen beleven. Ongewone avonturen die smaken naar meer…. zeker na zo’n cliffhangers als in dit boek..

voorkant_doeboek Kan je geen genoeg krijgen van de Bieb-bende?  Er is nu ook een Bieb-bende doeboek ! Lees hier mijn recensie. Mocht je willen weten wat ik vond van de vorige delen? Klik op de titels hieronder om naar mijn recensies te gaan :

Dochter Femke ( toen 11 ) las deel 1 en 2 en schreef haar recensie ook over de Legende van de Hemelrijders

blogtour_ferox_hemelrijders

Hierboven zie je welke blogs er nog meer mee doen met de blogtour waar deze recensie onderdeel vanuit maakt. Als je hun bijdrage wilt lezen klik hieronder dan op de site van de deelnemers:

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s