“Eline” Michelle Visser

Visser, Michelle-Eline@1.indd9789022585870/2019

Michelle Visser, uitgeverij Boekerij

Michelle Visser schrijft naast feelgood ook historische romans. Veronique was haar debuut en daarna volgde Opstand, deze werd zelfs Overijssels Boek van het jaar 2014. Eline is haar derde historische roman en voor mij de eerste uit dit genre wat ik van haar lees. Ik ken haar feelgood romans dus ben zeer benieuwd naar dit verhaal.

Het verhaal speelt zich af in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog.  De titel is Eline, de naam van het hoofdpersonage waar het over gaat.  Een jonge vrouw, moeder van twee kleine kinderen en vrouw van een wetenschapper. Als haar man Wieger naar het Drents platteland vertrekt om een veenlijk te bestuderen blijft zij in eerste instantie achter in Leiden met de kinderen. Ze mist haar man zo erg dat ze besluit hem achterna te reizen. Per automobiel, een hele toer en bezienswaardigheid zo’n auto en zeker met een dame achter het stuur. Aangekomen op het platteland is het alsof zij een heel andere wereld is ingestapt.  Het kleine dorp waar iedereen elkaar kent is streng gereformeerd en de moderne ideeën van Eline botsen vaak met die van de dorpelingen.  Als de Spaanse griep uitbreekt en veel slachtoffers maakt doet Eline er alles aan om samen met de arts te helpen waar ze kan tot haar familie zelf ziek wordt.

Een mooie sepia cover met daarop uiteraard de titel met twee regels eronder die afsluit met ” maar dan breekt de Spaanse griep uit”.  Een ondertitel die een bij mij als cliffhanger werkte en nieuwsgierigheid wekte.  Het is een mooi gegeven om de klasse-verschillen in die periode weer te geven tegen een bittere sfeer.  De Eerste Wereldoorlog die zijn slachtoffers vroeg, een Spaanse griep die daar overheen ging. Een periode van tegenstrijdigheden waarbij vrouwen voor het kiesrecht strijden, arbeiders in opstand komen tegen de gesloten gemeenschappen op het platteland.  Twee zo verschillende werelden en goed omschreven door de auteur.

Het duurt even voor het verhaal, wat mij betreft op gang kwam. Echtgenoot Wieger gaat naar het platteland en doet daar zorgvuldig onderzoek. Op zich niets mis mee maar het verhaal kabbelt wat door. Dit kwam denk ook omdat ik maar aan die ommekeer met die Spaanse griep zat te wachten die op de cover zo expliciet vermeldt werd. Als die uiteindelijk uitbreekt zijn we toch al aardig ver in het boek en bleek het toch niet die grote rol te vervullen als ik had verwacht.  Ondanks dat leest het verhaal vlot weg, zeker als je die verwachting niet hebt of naast je neer kan leggen.

Het verhaal kent redelijk korte hoofdstukken en in een chronologische vertelling lezen we over het wel en wee van het gezin van Eline.  Af en toe is er een onderbreking in het verhaal door middel van brieven. Eline heeft een Engelse vriendin waarmee ze correspondentie  voert. Haar man zit in het leger en ze leeft in zware armoe en onwetendheid over haar maan. Aan de andere kant van het oorlogsgeweld is de tante van Wieger, wiens zonen ook strijden maar aan de andere zijde. Zij krijgt een zeer groot verlies te verduren.  In het begin moest ik even wennen aan de brieven maar ze geven wel een mooi totaal plaatje van de belevingen in die tijd gezien vanuit verschillende zijden van de oorlog.

De auteur heeft gedegen onderzoek gedaan en heeft veel verwerkt in haar boek. Soms waren de uiteenzettingen over bijvoorbeeld het kiesrecht wat oplezend overkomen, alsof er nog even een feitje bij gezet moest worden. Aan de andere kant is het leuk zoals ze bepaalde historisch figuren (soms zonder naam en toenaam) als karakter in het boek weet te stoppen waarbij je als lezer meteen weet wie er wordt bedoelt (zoals bijvoorbeeld een vreemde kunstenaar die niet anders dan van Gogh kan zijn ).

Ik kan niet anders zeggen dat deze historische roman net zo lekker weg leest als haar feelgood romans en terwijl het luchtig weg leest steek je er zeker nog wat van op.

 

 

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan de Boekerij voor het recensie exemplaar.

2 Comments

  1. Pingback: Wat las ik eigenlijk in juni ? | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2019…. romans, feelgood, korte verhalen | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s