” de ketting ” Andrian McKinty

McKinty-De ketting@5.indd9789022587898/2019

Adrian McKinty, vertaling Sabine Mutsaers, uitgeverij de Boekerij

Adrian McKinty (1968) is een Ierse misdaadromanschrijver. Geboren in Belfast en nu woonachtig in New York. Hij schreef onder andere de Sean Duffy-romans, door meerdere kranten geprezen als beste misdaadromans van dat jaar.

Voor mij ligt ‘ De Ketting’, mijn kennismaking met deze auteur. En wat voor een kennismaking!  Het hield mij in de greep tot de laatste bladzijde!

De Ketting’, een bizar verhaal waarbij de personages in de rol van zowel slachtoffer, ontvoerder, crimineel en overlever (als het mee zit) worden gestopt. Een verhaal met veel twisten en eindjes die allemaal goed in elkaar vallen. Eindelijk weer een verhaal wat mij op het puntje van mijn stoel kreeg!

Hoofdpersonage Rachel Klein denkt een gewone dag als alle andere op te starten. Brengt haar dochter naar de bushalte en gaat haar ding doen. Tot ze wordt gebeld door een onbekend nummer die zegt dat haar dochter vastgebonden op de achterbank van zijn auto ligt. Als ze haar dochter terug wilt moet ze losgeld betalen én een ander kind ontvoeren. De ontvoerder is bikkelhard want voor die persoon is het ook een kwestie van leven en dood. Oók dit is nml een moeder wiens kind is ontvoerd en als Rachel niet mee werkt zullen beide kinderen sterven.Rachel is nu onderdeel van ‘De Ketting’, een oneindig plan waardoor iemand heel rijk wordt. Een plan met  eenvoudige regels, onmogelijke keuzes en gewone ouders tot criminelen maakt.  Rachel moet snel geld vinden, een eigen slachtoffer kiezen en een misdaad begaan.Gelukkig mag ze de hulp inroepen van haar zwager. Uiteraard staat hij meteen voor haar klaar al heeft hij wel zijn eigen probleem waar hij mee moet zien te leven. Dit geeft een extra boost aan het verhaal en extra spanning.  Zoals eigenlijk elk personage wat wordt opgevoerd in het verhaal. Ze hebben allemaal wel een extra element wat extra spanning in het verhaal met zich meebrengt. De spanningsboog is hoog en laat je bladzijde na bladzijde omslaan.

De auteur heeft het verhaal zo eng realistisch gemaakt wat het (voor mij) belangrijkste ingrediënt van een zenuwslopende thriller is. Een gruwelijk verhaal met echte, gewone, mensen. Iets wat iemand zomaar overkomt waarbij de rilling over je rug loopt en je even over je schouder wilt kijken of er niemand achter je staat om je te grazen te nemen.

In het eerste gedeelte van het boek ben je ook nog geheel in het duister over wie het brein is van dit zieke spel. Als je verder in het verhaal zit wordt dit duidelijk en zitten er wel wat voorspelbare elementen in maar door de spanning en originaliteit van het verhaal neem je dat voor lief en blijf je toch gewoon doorlezen.

Kortom een top thriller en zeker een die in mijn top drie lijst van dit jaar zal staan !

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Wat las ik eigenlijk in juni ? | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s