The Friday Five : groene boeken

20190426_114331 groene boeken…

Toen ik deze boeken van de plank af haalde leken sommige wat groener en als je ze dan naast elkaar op een foto ziet lijkt de ene meer blauw maar ach dat nemen we maar voor lief.  Naast de kleur-opdracht van deze Friday Five lijkt het of ik mijn vakgebied (ouderenzorg) een beetje in mijn achterhoofd had maar dat ik louter toeval.

Leven en laten leven  van Hendrik Groen.  Hendrik Groen won het grote publiek voor zich met zijn dagboeken en besloot de lezer daarna op een roman te trakteren. Deze besprak ik voor Boekenbijlage .  Hoofdpersoon Arthur wil, nu hij bijna vijftig is en ontslagen, zijn kleurloze leven achter zich laten en het roer om te gooien. Dit doet hij door zijn eigen dood in scene te zetten met alle gevolgen van dien.  Grappig en relativerend geschreven en de schrijver weet van een beladen onderwerp ( de dood en het begrafeniswereldje) een luchtig geheel te maken.

Humor als verpleegkundige interventie van Marcellino Bogers.  Lachen is pijnstillend, ontspannend en helpt mensen om te gaan met hun angsten. Het toepassen van humor is dan ook een officiële verpleegkundige interventie. Iets waar ik zelf voor het lezen van dit boekje zelf niet bij stil sta/stond in mijn dagelijks werk. Onbewust laat je je humor toch al op een natuurlijke manier deel uit maken van je werk.  In dit boek staan theoretische achtergronden van deskundigen en ervaringen op de werkvloer. Meer inzicht over de effecten van het gebruik van humor, soorten humor en na het lezen kan je een oordeel vormen over wat wel en wat niet kan. Serieus met humor aan de slag zoals de achterflap vermeldt !

Handig bij dementie van Ruud Dirkse & Lenie Vermeer. Bij uitgeverij Kosmos verschenen een aantal boeken over dementie van Ruud Dirkse ( is samenwerking met andere auteurs). Een praktisch basisboek over de omgang met dementie voor familie en zorgverleners, een boek over het lerend vermogen van mensen met dementie en ook deze titel over het gevoelsleven bij iemand met dementie.  ‘ minder geheugen, meer gevoel ‘ zegt de ondertitel.  Er is uitleg hoe het komt dat er veel achteruit gaat bij dementie maar dat het gevoels- en emotieleven juist beter wordt. Verder gaat het over de psychologische aspecten bij dementie bij de zorgvrager maar ook bij de familie en zorgverleners. Duidelijk opgezet, vol handvatten en vooral praktische tips.

We zijn onszelf niet van Matthew Thomas is een geweldig mooie roman die ik mocht bespreken voor Boekenbijlage  in 2015. Hoewel al weer een tijdje terug is het een boek wat mij bij is gebleven.  Eileen, getrouwd met Ed, denkt dat haar man een midlife crisis heeft omdat hij zo ‘raar’ doet. Ed, een briljante wetenschapper, heeft echter last van vroege Alzheimer. Zijn vrouw en zoon zien hem wegglijden in dementie. Het is zeer realistisch geschreven. Door de dagelijkse gang van zaken te beschrijven en zo dicht bij de karakters te blijven krijg je een duidelijk beeld van de sluimerende ziekte van Ed en hoe die bepalend is voor zijn gedrag en hoe dat terugslaat op zijn vrouw en zoon.
De verwerkingsfases (ontkenning, marchanderen, woede, verdriet, aanvaarding) komen allen langs en ook de fases van dementie komen heel goed naar voren.

Leven naar de dood van Rian Krijger. Ze beschrijft in dit boekje  de laatste levensfase van verschillende mensen bij wie ze als nachtzuster in de palliatieve zorg nauw betrokken was. Meestal lijden deze mensen aan een ongeneeslijke ziekte. Sommige weten al heel lang dat ze ziek zijn en niet meer kunnen genezen, anderen hebben de boodschap nog maar net gekregen. Het sprak mij zeer aan ook al zijn het maar een paar van de vele momenten die Rian Krijger mee heeft mogen maken in haar werk. Het geeft een mooi beeld over afscheid nemen en neemt misschien het taboe van de dood een beetje weg. Eigenlijk zou een ieder dit gewoon moeten lezen zodat het sterven en de palliatieve zorg meer bespreekbaar wordt want dat is het helaas nog niet overal mogelijk.

 

Net als mij ook nieuwsgierig wat de andere bloggers van deze Friday Five maakte ?

Hieronder vind je de blogs die mee doen

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s