The Friday Five: series die korter hadden gemogen…

Het thema van de Friday Five is vandaag “ vijf series die wel korter hadden gemogen” , een thema naar mijn hart want ik ben niet zo’n serie lezer (understatement).  Ik vind een serie aan de ene kant al snel te lang en aan de andere kant baal ik als je voor je gevoel altijd te lang moet wachten op een volgend deel, want als het  mij boeit wil ik doorlezen, en een schrijver gaat nooit zo snel als de lezer.  Ik heb denk niet veel geduld voor serie-lezen.  Ook vind ik dat verhaallijnen  soms te uitgerekt om maar aan een aantal delen te kunnen voldoen.  Soms is een verhaal op een gegeven moment gewoon klaar en vind ik een volgend deel de boel gewoon uitmelken…  Laat je eigen fantasie leven en laat de karakters los en pak een volgend mooi verhaal.   Ik stoot nu vast een paar mensen tegen de schenen en dat zal ik dit stukje nog wel meer dan een paar worden….

Ik heb me wel eens voorgenomen om mijn eerste pijnpunt,  het lange wachten tot een volgend deel), te bestrijden en gewoonweg te wachten met aanschaffen en een serie compleet te kopen. Nou dat is geen goed idee.  Ik worstelde mij door het eerste deel heen en heb de rest zelf nog steeds niet gelezen, ook al gilt iedereen dat het beter gaat worden na deel 1. Maar zeg nu zelf als een eerste deel je al niet kan boeien ga je daar je tijd toch niet aan besteden?  Dat had ik dus bij de volgende serie:

20190506_092214 The Lunar Chronicles-serie van Marissa Meyer, gebaseerd op de sprookjes van Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje.  Een supermooie uitgave, hardcover met boekenleggers, echt voor het zicht op je plan wordt je als booknerd wel al heel blij. Deze uitgave verscheen ook snel op elkaar dus ik dacht bestellen die hap en ondertussen de stand-alone  ‘harteloos’ lezen een hervertelling van Alice in Wonderland, ook een schitterende hardcover met mooi illustratie op de kaft.  Nu viel die mij al een beetje tegen. Kon ook niet anders als  liefhebber van het origineel. En het eerste deel vond ik zo slecht dat de rest nog ongelezen stof ligt te happen op mijn TBR-pile. Of ik het ooit ga lezen?  Ach, misschien begint mijn dochter er nog een keer aan.

20190506_092449 Nu ik toch aan het rellen ben is de serie van Harry Potter een goede tweede serie die van mij een stuk korter had gemogen. Moet ik wel zeggen dat de schrijfster gegroeid is in haar werk en hoe verder je in de serie kwam hoe donkerder het werd. Waar ik mij in de eerste twee delen vooral aan ergerde was het continu herhalen. Laten we voor de tigste keer eens uitleggen wat zwerkbal is en hoe we dat moeten spelen. En zeg nu zelf als je in deel 2 niet meer weet wat een dreuzel is mag je wel een herinneringsspreuk bij jezelf loslaten. Gelukkig werd de herhaling in de daarop volgende delen een stuk minder en werd niet alleen Harry ouder en wijzer maar ook de verhaallijnen groeide mee. Maar na de vuurbeker had ik wel een diepe zucht van ik word een beetje ‘potter-moe’ . Voor jullie zeggen dat ik dan vast de doelgroep niet ben wil ik wel even laten weten dat ik de boeken bij eerste verschijning las dus dik 20 jaar terug en er nog zat oude besjes ( van mijn leeftijd) nog steeds van de Potter zijn.  De aparte boekjes over zwerkbal, fabeldieren en beedle the bard kon ik nog wel waarderen maar het uitmelken met het boek van het toneelstuk een stuk minder. Daar hebben we het nu niet over…

Maar goed het is de Friday Five en dus “moet” ik nog drie series toevoegen.

De reiziger van Gabaldon, ook hier de eerste versie gelezen toen die uitkwam in Nederland maar na drie delen afgehaakt. Na zes delen op de plank de serie niet meer afgemaakt en zelfs van de plank afgehaald en een ander een plezier meegedaan. Het kon mij gewoon niet boeien.  Heerlijk om bij in slaap te vallen zou je denken maar daar waren ze te dik voor, het hield niet prettig vast.

Games of Thrones, ook een icoon van een serie maar omdat er inmiddels zoveel delen zijn ben ik er nooit in begonnen. Krijg al de hik als ik die lange rij boeken zie, dan is er nog zoveel moois wat voor mag gaan.

De glazen troon  Sarah J. Maas, een serie waar ik veel van voorbij zie komen in meest verschillende meningen. Ik had deze wel willen lezen maar toen ik het aantal delen hoorde bedacht ik dat ik die ook maar aan mij voorbij moest laten gaan.

Misschien ben ik wel bevooroordeeld waardoor ik niet snel in een serie stap. De onderste twee zijn series waar ik niet eens aan begin om dat ik er bij voorbaat al tegen aan hik. Gelukkig zijn er ook series die ik wel met plezier las, al moet ik zeggen heb ik liever een trilogie, of tweeluik of nee eigenlijk gewoon een lekker op zichzelf staand boek !

 

Net als mij ook nieuwsgierig wat de andere bloggers van deze Friday Five maakte ?

Hieronder vind je de blogs die mee doen

 

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s