“de walvis begon aan wal” Dougal Dixon

 

walvis begon aan wal978904771353/2019

Dougal Dixon, vertaling Jesse Goossens, uitgeverij Lemniscaat

In “ het Lemniscaat Natuurlijk fonds “ is er weer een mooie titel verschenen. Dit keer bijzondere evolutieverhalen. Over de walvis die ooit op land liep, dat vogels dinosauriërs zijn en katten in bomen leefden. Kleine en grote weetjes over dieren die toch echt hebben bestaan al ken je ze alleen uit mythes en fabels.

Dougal Dixon studeerde geologie en paleogeografie. Dat zijn aardwetenschappen, wetenschappen die zich bezig houden met de Aarde, haar geschiedenis en processen die haar vormen en verdelen door de eeuwen heen. Dougal Dixon heeft prijzen gewonnen voor zijn non-fictieboeken.

Hannah Bailey is illustrator en ontwerper. Ze maakt het liefst illustraties voor kinderen en de natuur is haar favoriete onderwerp dus daar sluit dit boek goed bij aan.

Bij het woord ‘evolutie’ denk je misschien aan saaie kost en bij ‘geschiedenis’ misschien wel helemaal. Maar dat geschiedenis niet saai hoeft te zijn bewijst dit mooie boek. Na een korte uitleg over wat evolutie nu eigenlijk is gaan we op reis langs de tijdlijn van het leven op aarde. Vanaf het begin van het leven tot de mensheid en eigenlijk hoewel het boek stopt wordt er ook nog uitgelegd dat evolutie dat nooit doet. Alles blijft in beweging en blijft veranderen.

De vertelwijze is duidelijk, leuk en prettig om te lezen. De illustraties zijn sprekend en passen perfect bij de tekst. Het geheel heeft een goede combinatie van beiden en dat maakt het boek extra sterk. Het blijft zo boeiend en interessant. Het vult elkaar aan en ook voor kinderen die niet graag lezen zullen graag in het boek willen  duiken. Een boek wat je graag geregeld op wilt pakken en door wilt bladeren. Het is een leuke manier om meer te weten van de geschiedenis van de wereld, de ontwikkeling van de dieren en de mens. Sommige dieren komen langs waarvan je niet eens weet dat ze echt hebben bestaan en van andere ben je blij dat ze niet meer voor je voeten kunnen opduiken.

Een juweeltje voor in je boekenkast en zeker ook voor in de schoolbibliotheek. Voor nieuwsgierige kinderen, voor dino-liefhebbers, eigenlijk voor ieder kind die van dieren en natuur houdt.

walvis begon aan wal (2) Ik besprak dit boek ook voor Kinderboeken en gaf het daar vijf sterren!

lemniscaat natuurfonds

Met Lemniscaat natuurlijk  is deze uitgeverij een fonds gestart om boeken uit te geven om kinderen de natuur op een leuke, vrolijke maar ook zeker leerzame wijze te ontdekken.

1 Comment

  1. Pingback: Update maart…. | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s