” de secretaresse ” Renee Knight

300704-knight-de secretaresse-3d-7d977f-large-15472099909789026329531?2019

Renee Knight,  uitgeverij Ambo/ Anthos

Renée Knight werkte als scenarioschrijfster voor de BBC, Channel Four en Capitol films. ‘de secretaresse’is haar tweede boek en mijn kennismaking met haar werk.

De cover springt er uit.  Een pittige tante tegen een gele achtergrond.  De ondertitel:”het is een dunne lijn tussen loyaliteit en obsessie” is pakkend en de verleiding dus groot om dit boek op te pakken te gaan lezen.

De secretaresse in kwestie is Christine Butcher en zij is ook de verteller van het verhaal.Christine Butcher is de privésecretaresse van Mina Appleton, CEO van Appleton supermarkten. Een keten die pretendeert ‘eerlijke’ goederen te leveren maar er is twijfel of dit ook zo is. Een journalist die hier overschrijft wordt wegens smaad aangeklaagd. Voor de rechtszaak verwijdert Christine afspraken uit de agenda van Mina en laat ander bewijs ook verdwijnen. Haar loyaliteit gaat zelfs zo ver dat ze liegt in de rechtbank. Er komt echter een onderzoek en zowel Mina als Christine worden strafrechtelijk vervolgd. Christine blijft ontkennen maar er blijkt geen wederzijdse loyaliteit en Christine komt er achter dat Mina haar al die tijd heeft gebruikt om er zelf wijzer van te worden.Uiteraard neemt Christine wraak.

Bij aanvang van het boek zijn we in “de Lauwershof” waar Christine haar plakboek bij zit te houden en het verhaal gaat vertellen. Van het moment van sollicitatie bij Mina Appleton tot en met het moment waarop ze daar herinneringen op haalt met haar plakboek voor zich.Lange tijd ben je als lezer in het ongewisse wat “ de Lauwerhof” is,  zelf dacht ik aan een kliniek voor patiënte, maar later in het verhaal kom je er achter wat het dan wel is.  Het speculeren over de locatie is wel aardig maar heeft geen meerwaarde voor de psychologische lading van het verhaal. Het wordt er niet spannender door vond ik zelf.

Het verhaal wat Christine Butcher de revue laat passeren kabbelt op een wat langzaam tempo door. Voor mijn gevoel iets te langdradig en iets te langzaam. Hoewel sommige karakters en situaties zich prima zouden lenen voor meer diepgang of actie wordt dit niet verder uitgewerkt. Het wordt een dus wat monotone vertelling en af en toe heb ik de neiging te stoppen met het verhaal. De herinneringen van deze gefrustreerde secretaresse konden mij niet de  hele tijd boeien om door te lezen. Uiteindelijk komt er vrij aan het einde van het boek een leuke twist, een verrassende ontknoping wat een prima en origineel einde van het verhaal blijkt.

De vertelstijl laat merken dat Knight scenarioschrijfster is geweest. Alle details worden benoemt en er blijft weinig over om de fantasie van de lezer te prikkelen.  Hoewel loyaliteit en manipulatie dicht naast elkaar lijken te staan was er voor mij weinig onderliggende spanning in het verhaal wat qua thema zeker niet zou misstaan.  Het verhaal zou een goede basis zijn voor een televisiestuk waar dit misschien beter uit de verf zal komen.

Kortom een ( psychologische ) thriller die niet helemaal mijn ding bleek te zijn maar andere zeker zal aanspreken door de gedetailleerde vertelwijze.

 

2 Comments

  1. Pingback: Update maart…. | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s