“The Friday Five: rode boeken”

roodkapjeRode boeken… ga ik dan voor boeken met een rode kaft? of boeken met een rode rug? Of gewoon met boeken met het woordje rood op de een of andere wijze in de titel?  Gekozen voor de laatste optie.  Dan mag “Roodkapje” niet ontbreken en daar bijten we de spits mee af. Dit sprookje hoeft verder geen andere uitleg…

mesije met het rode haar Theun de Vries (1907) debuteerde in 1931 als prozaschrijver. Hij ontving in 1962 de P.C.Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre en in 1987 de prijs van de stichting Kunstenaarsverzet.  In 1956 verscheen de eerste uitgave van ‘het meisje met het rode haar”. Het gaat over het verzetsstrijdster Hannie Schaft en ik las het voor het eerst voor mijn boekenlijst Nederlands op de middelbare school.  Er zijn veel boeken verschenen over de Tweede Wereldoorlog en het verzet maar dit is toch wel een van de klassiekers die ik iedereen kan aanbevelen.

de roodborst Jo Nesbø had een internationale doorbraak met deze titel. Ik vind Scandinavische thrillers niet altijd prettig om te lezen maar de titels van deze schrijver hebben bij mij een streepje voor. Klein detail dat ik van deze schrijver eerst de kinderboeken had ontdekt en daarna pas zijn andere werk…   In dit verhaal is het politiecommissaris Harry Hole die deel uit maakt van het anti-terrorismeteam en de veiligheid moet garanderen van de staatshoofden die deelnemen aan ene belangrijk vredesoverleg in Oslo.  Hij ontdekt dat er  een aanslag wordt gepland en komt op het spoor van Sverre Olsen, een Noorse neo-nazi. Hole komt in een web van leugens en intriges dat terug te voeren is naar de moord op vier nazi’s in Leningrad.  Zestig jaar na dato wil een voormalig nazi hier wraak voor nemen.  Spannend en boeiend van begin tot einde.

clan van de rode vos grijze jager John Flanagan is de auteur van de ‘grijze jager’ serie die ik dankzij mijn dochter  ( een groot fan) heb ontdekt.  Na heel lang wachten was er het dertiende deel uit de serie ‘ de clan van de Rode Vos’ en wederom een toppertje.  In dit deel  zijn de hoofdrollen weggelegd voor Will en Maddie die uiteraard een behoorlijke missie moeten volbrengen.  Hoewel dat niet mijn favoriete karakters zijn heb ik toch weer genoten van een nieuw avontuur die alle ingrediënten heeft van de andere boeken van Flanagan. Je waant je in een tijdperk van ridders en rovers en het gaat na al die delen nog steeds niet vervelen.

rode sneeuw in december Simone van der Vlugt is een van mijn favoriete schrijvers van historische romans. Deze staat nog hoog boven op mijn lijstje van boeken die ik graag wil lezen. Deze roman speelt zich af ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog.  Lideweij Feelinck krijgt een relatie met de jonge arts Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Om met hem te trouwen trotseert ze de wil van haar vader, die met haar breekt en haar onterft.  Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Het politieke klimaat verandert, de inquisitie viert hoogtij. Lideweij vlucht met haar gezin naar het rustige Naarden, waar ze zich veilig waant… niets is minder waar…

Benieuwd hoe andere bloggers dit rode onderwerp hebben besproken?

Hieronder vind je de blogs die ook mee doen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s