” Rory de Raaf” Andrew Clover

Rory de Raaf, vertaling Saskia Martens, uitgeverij Blloan junior

Voor Kinderboeken besprak de twee inmiddels verschenen titels van “Rory de Raaf”, een creatie van auteur Andrew Clover en illustrator Ralph Lazar.  Een leuke serie die zeven delen gaat beslaan en hopelijk ook menig kind in ons land veel leesplezier zal geven.

Andrew Clover is schrijver, acteur, regisseur en komiek.  In Groot-Brittanië werd hij bekend door zijn column ” dad rules ” in the Sunday Times Style Magazine en een rol in de tv-serie ” my almost famous family” .  De boeken over Rory zijn in Groot-Brittanië al een groot succes mede door de samenwerking met de Zuid-Afrikaanse illustrator Ralph Lazar, die in California woont.  Hij werd voornamelijk bekend door zijn cartoons “Happiness is.. ” en “Harold’s world“.

Rory de Raaf is een jongen die samen met zijn moeder en oudere  broer in een gewoon huis woont, in een gewone straat. Maar eigenlijk is het niet zo gewoon want Rory, moet je weten, is eigenlijk een detective. Hij heeft een echte speurdersneus en die heeft hij hard nodig want hij wil er achter komen waar zijn vader is gebleven. Op zijn speurtocht blijkt er toch genoeg in de straat aan de hand, een vervelende straatjongen, een vage buurman, iemand die de boel lijkt te vergiftigen, genoeg om als detective te gaan onderzoeken. Ondertussen moet zijn grote broer steeds zeggen dat hij geen detective is en gelooft zijn moeder hem ook niet altijd. Maar ondanks dat geeft Rory niet op en gaat gewoon door.

In het tweede deel stort Rory zich opnieuw in een avontuur wat op zijn pad komt.  Zijn moeder wil hier echter niets van weten.  In het eerste boek bezeerde hij zijn been en nu heeft hij zijn moeder beloofd om rust te houden en zijn neus niet meer in gevaarlijke zaken te stoppen.  Maar goed met hulp van zijn vriendin Kato, de kat, Koster moet hij wel op pad omdat er hondenstelers in de straat actief zijn en er voor zijn lievelingshond groot gevaar dreigt.

De boeken hebben een lekkere knalkleur en een leuk compact formaat. De illustraties op de voorzijde spreken aan waardoor het boek een aantrekkingskracht heeft om te gaan lezen.  De illustraties zijn aan de ene kant eenvoudig maar ze spreken gewoon (misschien wel hierdoor) aan.  Toen ik het boek zag dacht ik eerst “weer een graphic novel voor kids”, er verschijnen er de laatste tijd behoorlijk veel en er is veel van hetzelfde op de markt.  Gelukkig zijn de avonturen van Rory origineel en leuk om te lezen.

Het zou geschikt zijn voor zeven jaar en ouder  zowel voor jongens als meisjes. Gezien de weinige tekst in verschillende vormen en de vele illustraties klopt dit wel. Er zitten geen moeilijke woorden in. Voor de wat oudere kinderen zal het al snel te makkelijk zijn maar ze kunnen er zeker een paar uurtjes leesplezier aan beleven. Het verhaal bevat namelijk ook de nodige humor en sommige grapjes zullen  een 7-jarige niet altijd op zal vallen en de wat oudere dan weer wel. Leuk genoeg om gniffelend dit avontuur mee te beleven.

De rode draad in de boeken is dat Rory toch heel graag meer wil weten over zijn vader. Net als de lezer krijgt hij weer een klein beetje meer informatie. Maar het mysterie is nog niet opgelost. Gelukkig niet, denk je als lezer stiekem want dat betekent nog een avontuur van Rory in het verschiet !

Rory de Raaf was voor mij een origineel en aangename verrassing!  En niet alleen voor mij hoor:  Baer de Lange ( 9 jaar) heeft het eerste deel van Rory de Raaf ook gelezen en was heel enthousiast! Dit zegt hij over het  Rory de Raaf : “Het is een leuk en spannend boek met veel humor! En soms is het ook verrassend als er iets komt wat je niet verwacht! “

 

Lees hier mijn recensies op Kinderboeken: Rory de Raaf, detective en Rory de Raaf, deel 2 de Hondenbrigade .

Met dank aan Blloan Junior uitgeverij voor het beschikbaar stellen van de recensie exemplaren. Informatie over de auteur/illustrator komen uit het persbericht van de uitgeverij. Afbeeldingen van de covers komen van de site van de uitgeverij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s