“niet volgens het script” Jennifer Murgia

0-nieuw-Niet-volgens-het-script-original9789492585301/2019

Jennifer Murgia , vertaling Marije Kok , uitgeverij Dutch Venture Publishing

“niet volgens het script” is een klassieke highschool young-adult waarbij je het Amerikaanse sfeertje proeft terwijl je het leest. Bij het zien van de cover en de titel had ik een heel ander idee over het boek. De cover was de reden waardoor ik het graag wilde lezen. Het doet wat duister aan en maakt nieuwsgierig. Al snel blijkt tijdens het lezen dat de titel heel goed bij het verhaal past.

Het verhaal gaat over de populaire Evie Cunningham die met de stille Chase Mitman moet samenwerken aan een groepsopdracht. Hierdoor worden ze geconfronteerd met hun eigen pijn en problemen, de grote verschillen in hun belevingswereld en de confrontatie met klasgenoten. Ze lijken meer op elkaar dan ze willen toegeven. De spanning tussen hen slaat om en er volgt een kus en dan gebeurd er iets met Evie. Chase wil haar steunen en bij hem voelt ze geborgenheid die haar vriend Shane niet kan bieden. Hun vriendschap bloeit uit tot liefde maar wordt duur betaald.

Een beetje vage samenvatting van de achterflap maar je wilt ook niet dat ik meer in detail ga treden want dan zou ik meteen een flinke spoiler geven waardoor je het boek helemaal niet meer hoeft te lezen en dat is niet de bedoeling.

De schrijfster heeft een prettige vertelstijl. Korte hoofdstukjes met wisselend perspectief waarbij je al snel in een lees-flow zit en het boek gauw uit hebt. Er is een stukje voorspelbaarheid maar door de goede spanningsopbouw en de diepere problematiek die aan bod komt is het toch een verhaal wat nog even na blijft sudderen na het lezen.

Hoewel het geheel een typische Amerikaanse highschool setting uit ademt denk ik dat de problematiek van onder andere de groepsdynamiek niet landelijke gebonden is. Iedere tiener zal zijn ervaringen er wel mee hebben en daardoor zich wel kunnen vinden in het verhaal. De mate waarop het bij ons misschien over-de-top over kan komen is denk door het beeld wat wij van Amerika hebben en daar gewoon ook heel andere standaards zijn en grotere verschillen tussen arm/rijk en status.  Door beiden hoofdpersonages aan het woord te laten krijg je een goed beeld van de gebeurtenissen en leer je zowel Evie als Chase goed kennen en begrijp je waarom ze reageren zoals ze doen.

Naast groepsdruk, pesten en mishandeling is er gelukkig ook ruimte voor loyaliteit, vriendschap en liefde. Kortom een mix van ingrediënten die garant staan voor genoeg inhoud voor een paar uur lekker lezen.

 

Namens het streetteam van DVP deed ik mee aan de blogtour rondom dit boek. Wil je weten wat de rest er van vond?  Via deze link kom je op de informatiepagina hierover.

Blogtour-Niet-Volgens-het-Script.jpg

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s