“een gedroomd einde” Susanne Koster

gedroomd einde.jpg9789044834123/2018

Susanne Koster, uitgeverij Clavis

Een gedroomd einde is het derde en laatste deel uit “de oneindigheidstrilogie” van Susanne Koster.  Al eerder besprak in de delen ‘ zwarte lieveling‘ en ‘achtergelaten‘.  In ‘zwarte lieveling‘ lees je het verhaal van de jeugd van  Saskia en in ‘achtergelaten‘dat van haar zusje Jonka. Een jeugd waar mishandeling en verdriet de boventoon voeren.

In dit afsluitende deel zijn we wat jaren verder en krijgen Saskia en Jonka te horen dat hun moeder ziek is en op sterven ligt. Beide zussen hebben daar hun eigen gevoelens bij en worden weer geconfronteerd met het verleden. Saskia die mishandeld werd door haar stiefvader waarbij moeder niet ingreep. Jonka hoe ze naar een tehuis werd gestuurd en de rol van haar moeder daarin. Maar ondanks de zwarte bladzijdes uit hun verleden is het toch hun moeder.  In de proloog zijn de zussen samen en halen herinneringen op.  Er volgt een verhaal over de band met hun moeder, het verdriet en de boosheid  maar ook de liefde en hoop. Moeder is ziek (kanker) en op haar ziekbed heeft ze haar verhaal opgeschreven voor haar dochters. ( dit lees je in ander lettertype in het boek). Moeder hoopt op vergeving maar de dochters hebben heel wat te verwerken voor ze daar aan toe zijn, en zich afvragen of ze haar willen vergeven.  Aan het einde is er nog een twist die ik niet aan zag komen maar wat ik wel een heel mooi einde van het verhaal vond en waarbij de titel ook nog eens behoorlijk op zijn plaats viel.

Vanaf de eerste pagina zat ik weer midden in het verhaal en leefde ik mee met de zussen. De delen zijn goed zelfstandig te lezen maar eerlijk gezegd wil je dit niet omdat het verhaal je raakt en je totaal er in op gaat . Bovendien is het thema zo belangrijk dat je gewoon weg alle drie de delen wilt of zou moeten lezen.

Een verhaal vol emoties en zo pakkend op papier gezet door Susanne Koster dat ik geregeld met kippenvel zat te lezen. Hoe dicht bij elkaar kunnen deze uiteenlopende emoties  bij elkaar liggen. Het lijntje tussen haten en houden van is soms dunner dan je zou willen wensen.  Net als de voorgaande delen is ook dit verhaal op ware gebeurtenissen gebaseerd. Aan het einde van het boek staan contactgegevens waar je terecht kunt als je, op welke wijze dan ook , te maken hebt (gehad) met fysiek of verbaal geweld.

De schrijfster weet een moeilijk, maar o, zo belangrijk onderwerp, in een verhaal te vatten waardoor het hopelijk bespreekbaar wordt en belangrijker nog mensen in zo’n situatie misschien net dat extra duwtje krijgen om hulp te gaan zoeken of te bieden.

 

Met dank aan uitgeverij Clavis voor dit recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

Samen met Veronique Janssen besprak ik ‘zwarte lieveling’ het eerste deel van de trilogie nog bij onze ‘leesclub voor twee’.  En lees je hier  de recensie van Veronique over dit eerste deel.

 

1 Comment

  1. Pingback: TBR pile : gelezen in december | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s