“een briefje uit de hemel” Francisca Flinterman

9789463385022/2018 uitgeverij Aspekt

Een briefje uit de hemel is de autobiografische roman van Francisca Flinterman. Zij groeit op binnen een klein, sektarische geloofgemeenschap. Een gemeenschap met hoge eisen waar zij continu op haar hoede is en strijd moet voeren om hieraan te voldoen. Op de momenten dat dit niet lukt heeft ze het idee dat ze faalt. Als ze 29 jaar oud is valt de gemeente uit elkaar en is ze op zichzelf aangewezen. Ze weet alleen over de maatstaven van de gemeenschap waar ze in opgroeide. Zonder eigen identiteit of mening. Hier moet ze naar op zoek om een eigen leven op te bouwen en haar eigen ik te vinden. En toch blijft ze tijdens die zoektocht ook hopen op een briefje uit de hemel die zegt dat het goed is.

In het voorwoord laat de schrijfster weten dat het haar verhaal is, het verhaal van haar eerste dertig levensjaren. Dat heb boek onderdeel is van haar zoektocht naar zichzelf. Ze streefde niet naar volledigheid en namen zijn gefingeerd. Ondanks dat weet je dat het waargebeurd is als lezer en frons je af en toe flink met je wenkbrauwen over de situatie waarin ze is opgegroeid. Zolang er mensen zijn zullen er sektes zijn. In allerlei soorten en maten. Als buitenstaander snap je niet dat mensen hiervoor kiezen maar als je, net als de schrijfster, hierin geboren wordt en opgroeit weet je niet beter dan dat de waarheid is. Als je er dan alleen voor komt te staan is het niet zo gek dat alles wereldvreemd voor je is. Hoe anders je kleine wereld was waarin je opgroeide het was wel bekend en zeer beschermd. Je verhaal op papier zetten kan je helpen om alles op een rij te zetten maar ook om diezelfde buitenstaander te laten weten wat je hebt meegemaakt en dat er ook een ander soort leven is dan waar wij ( de buitenstaanders) niet echt weet van hebben.

Het verhaal zelf leest vlot weg en komt, vooral in het begin, een beetje kinderlijk over. Qua korte zinnen en woordkeuze. De start is ook wat veel anekdotes en wat rommelig maar al snel verandert het in een compacter verhaal wat prettiger leest. Je raakt snel bekend met de personages en het leventje binnen de kring, zoals ze zich noemen. De twijfels over het geloof en haar zoektocht naar bevestiging is mooi op papier gezet.

Een briefje uit de hemel is een bijzonder verhaal waarvan ik zelf dacht dat het wonderlijk is dat mensen zo kunnen leven. De sfeer ademt begin 19e eeuw uit zo conservatief en bekrompen en dat terwijl dit zich nog niet zolang geleden heeft afgespeeld en gewoon in principe om de hoek. Sektes spreken tot de verbeelding en vaak denk je aan de grote excessen die je op het journaal ziet. Verhalen als deze brengen het in een beter perspectief en geven je een beeld van hoe het is voor dat meisje om de hoek.

Naast het doel van de schrijfster, die het boek zag als onderdeel van de verwerking van haar jeugd, zal een ander doel een stuk begrip voor de buitenwacht ook bereikt zal worden na het lezen van dit verhaal.


2 Comments

  1. Pingback: lees-update januari | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2019…. romans, feelgood, korte verhalen | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s