“het teken in de lucht ” Johan Klein Haneveld

9789492115669 Godijn Publishing

Johan Klein Haneveld (1976) is een actieve schrijver die ik eigenlijk eerder kon via sociale media dan via zijn werk. Eerder las ik van hem het tweeluik over de Krakenvorst maar bekend met zijn sciencefiction werk wat ik nog niet. In 2017 verscheen eerder een bundel sciencefiction verhalen bij Godijn Publishing maar die heb ik tot heden nog niet gelezen.  Ik lees niet veel sciencefiction omdat ik vaak door het vele vakjargon afhaak. Toch was ik wel benieuwd naar deze bundel. Het leek mij wel weer een leuk uitstapje naar dit genre en was benieuwd of het mij dit keer wel zou boeien.

In deze bundel vind je een negental korte verhalen die zich allemaal in de toekomst afspelen en in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben. Al lezende kom je echter achter dezelfde motieven/thema’s en is er de Autoriteit. Die terugkomt in de verhalen. Een nieuw soort regering die toezicht houdt op de mensheid. ( en zich daar uiteraard ook mee bemoeit). Daar het  verder op zichzelf staande verhalen zijn kan de lezer zich elke keer weer in een andere setting bevinden waardoor er altijd wel een verhaal is wat meer trekt én toch de nieuwsgierigheid biedt om verder te lezen.

De reden waarom ik vaak afhaak bij sciencefiction is het vakjargon. Technische taal met vaak verzonnen namen en in mijn idee vaak vergezochte termen. Uiteraard kan dit kenmerk van het genre in deze bundel niet ontbreken maar de manier waarop deze schrijver het brengt is het niet vergezocht met overdreven (zelfverzonnen) moeilijke woorden maar juist heel toegankelijk en relevant voor het verhaal. De vlotte vertelstijl en de manier waarop de schrijver meer ruimte geeft aan de personages en hun persoonlijke issues neemt de lezer mee op een aangename reis. Hoewel de inhoud van de verhalen dat niet altijd is. Bijvoorbeeld: Astronauten op Mars die zien dat de Aarde vernietigd wordt, het opbouwen van nieuw leven op aarde, biologen die zo goed als uitgestorven rassen proberen te redden.

De schrijver heeft de personages goed uitgewerkt. Altijd knap in korte verhalen. Ondanks de niet zo mooie toekomst waar ze zich in bevinden of tegemoet gaan hebben ze hun eigen dromen en hoop. De emoties zijn mooi verwoord en soms voel je de eenzaamheid van de personages je bekruipen. Als een schrijver dat voor elkaar krijgt is het meer dan de moeite waard om zijn verhalen te lezen.

Kortom een aangename verrassing deze sciencefiction bundel en ik ga nu zeker ook zijn eerdere bundel lezen.

 

Met dank aan Godijn Publishing voor het recensie exemplaar. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

5 Comments

  1. Pingback: TBR pile : gelezen in december | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: horror, fantasy, science-fiction | conniesboekkies

  3. Pingback: ” plastic vriend ” Johan Klein Haneveld | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s