“verslingerd” Susanne van den Beukel- Hendriks

9789402183115/2018 uitgeverij Brave new Books

Susanne van den Beukel-Hendriks hield al vanaf kinds af aan van schrijven. Haar eerste boek werd een kinderboek met korte verhalen wat verscheen in 2004. In deze perioderonde ze ook haar cursus creatief schrijven af. Een jaar later volgde er nog een schrijfcursus waarna ze de schrijfgroep Enigma op heeft gericht.  Sinds 2015 is ze lid van “ Schrijvers tussen de kassen “, een vereniging van regio Westland. Een jaar later verscheen haar tweede boek ‘ verdraaid goed’. Het eerste deel van een trilogie voor een young adult publiek. De trilogie kreeg de naam ‘verborgen littekens’ en is het thema wat de drie boeken gemeen zullen hebben. Ze zijn zelfstandig te lezen en hebben alle drie een hoofdrolspeler die een groot geheim met zich meedraagt.

“Verslingerd “ is het tweede deel in deze trilogie. Ik heb het eerste deel niet gelezen maar zoals ik al schreef zijn het volledig zelfstandige boeken die door het overkoepelende thema als trilogie uit wordt gebracht. Ik heb mij , na het lezen van dit verhaal,  ingelezen in het voorgaande deel en wat ik wel jammer vind is dat de cover totaal anders is dan van dit boek. Juist omdat het een trilogie moet worden zou het voor de eenheid mooier zijn om daar in de lay-out en de covers een geheel van te maken door dezelfde stijl door te voeren.  Een beetje book-nerd snapt wel wat ik bedoel.  Maar laat ik mij beperken tot het verhaal wat ik mocht lezen.

In “ verslingerd “ maak je kennis met Gwen. In de proloog lees je dat ze moeder is van twee kindjes en laat de schrijver doorschemeren dat er vroeger wat met haar gebeurd moet zijn.Als lezer wordt je geraakt door de proloog en ben je meteen nieuwsgierig want het roept heel veel vragen op. Vragen zoals waar de vader van de kinderen is,waarom het tekenen zou belangrijk voor haar is en wat er dus gebeurd zou kunnen zijn.  Al snel duik je terug in de tijd.De periode waarin Gwen 15 jaar oud is en met hartsvriendin Katja van harte lustpraat over jongens en andere dingen die meisjes van die leeftijd bezig houdt. Gwen is graag bij Katja omdat het bij haar thuis helemaal niet gezellig is met haar afstandelijke moeder, een stiefvader en waar haar broertje Daryll harde muziek draait en irritant is in haar ogen. Verder is Gwen helemaal verliefd op Danny en als hij haar aandacht geeft raakt ze aan hem verslingerd… met alle gevolgen van dien.

“ Verslingerd” is een vrij heftig verhaal wat  aan de ene kant een vrij toegankelijk en eenvoudig taalgebruik heeft,  waardoor het door ook zeer jeugdige young-adult lezers gelezen kan worden, maar met aan de andere kant een wat aparte start en een behoorlijk heftig onderwerp. Ik vraag mij af of deze opening de jonge lezer (lees 13 plus) genoeg kan triggeren om door te lezen maar ook of ze het onderwerp aan kunnen. Na het lezen van de korte inhoud en het zien van de cover( een geweldige illustratie van Loeff) had ik ook een heel andere verwachting. Meer een soort jeugdboek met een liefdesverhaal iets wat dit verhaal dus niet is.  Op zich vond ik dat een aangenaam iets want standaard liefdesverhalen vind ik nooit zo bijzonder. En uiteraard ligt het aan iedere lezer persoonlijk of ze dit al kunnen behapstukken of niet.

Het verhaal is origineel, soms voor mij niet altijd realistisch,  leest zeer vlot door de toegankelijke stijl maar na het lezen had ik toch nog wel wat vragen. En die blijven een beetje doorknagen terwijl ik deze recensie schrijf. Uiteraard gaat het om de ellende die Gwen overkomt, wat haar litteken veroorzaakt, en dat is iets waar een antwoord op komt. Maar de losse eindjes waarom zij en haar hartsvriendin Katja uit elkaar zijn gegroeid. Waarom haar moeder zo koel is tegen Gwen, De reactie van Gwen op met wat er met haar gebeurd.Dat ze dat alleen maar aan één begeleider heeft verteld en verder niet. En hoezo had ze die begeleider? Mijn grootste vraagteken gaat over het slot maar dat kan ik niet vertellen omdat ik dan een spoiler plaats.  Kortom er zijn wat situaties en personages inh et boek waar ik graag meer over zou hebben willen weten. En helaas dat gaat dus niet gebeuren.

En dat vind ik jammer.Waar op de ene pagina heel veel details zijn, bijvoorbeeld het benoemen van de liedjes met artiest die ze luisteren, worden de personages minder uitgediept dan ik zou willen lezen.

Kortom een verhaal waar  meer uit te halen valt, zeker gezien het onderwerp. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat een meisje van 15 zou naïef kan zijn maar dat het echt realiteit is besef ik mij goed. Door allerlei omstandigheden kan je in eens ituatie komen waar je zelf geen schuld aan hebt maar waar zo een meisje zich wel schuldig aan voelt. Het is triest dat dat voorkomt en dat ze aan niemand steun heeft. Wie weet helpt het lezen van een verhaal als dit om een steuntj ein de rug te krijgen, te weten dat iedereen een litteken heeft en vaak niet door hun eigen schuld.

“Verslingerd” is een heftig verhaal wat vlot weg leest maar zich qua onderwerp niet als tussendoortje laat wegzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s