” De krekel bij de haard van Charles Dickens ” vertaling door Mark van Dijk

Mark van Dijk , illustraties René Hazebroek, uitgeverij Nimisa, isbn 9789492337405

Tussen 1843 en 1848 schreef Charles Dickens vijf kerstboeken onder den naam “Christmas Books”. In de komende jaren zal er elk jaar een deel vertaald door Mark van Dijk en voorzien van illustraties van René Hazebroek verschijnen. Elk boek zal een voorwoord bevatten van een liefhebber van Dickens-verhalen en de boeken zijn gebonden in een linnen hardcover en voorzien van een leeslint. Een klassieke uitstraling voor een klassiek verhaal.  In 2016 verscheen het eerste deel “een kerstlied “. Ik denk dat dit wel het bekendste verhaal is van Charles Dickens. Het tweede deel “het Carillon” is het tweede verhaal en naar mijn idee een stuk minder bekend. Ik moet eerlijk bekennen dat deze versie ook mijn kennismaking was met dit verhaal.  Nu ligt hier voor mijn ” de krekel bij de haard.  Dit keer is de kaft oranje, een kleur keuze die niet mijn voorkeur heeft. Persoonlijk hadden ze van mij allemaal dezelfde kleur als het eerste deel mogen hebben, een beetje nostalgische aandoende donkere kleur bordeaux, wat wel past bij kerstverhalen en zeker bij de tijd waarin Dickens leefde.

Dit  het derde eindejaarsverhaal dat door Charles Dickens is geschreven, toen het uitkwam in 1845 was het populairder dan de vorige twee verhalen. Vandaag de dag denk ik dat de gemiddelde lezer alleen ‘ het kerstlied ‘ kent. 

In dit verhaal is vrachtrijder John Peerybingle, gelukkig getrouwd met zijn jongere vrouw Dot en hun baby. Het gaat ze goed af want ze hebben een (onhandig) kindermeisje Tilly Slowboy. Er is een Krekel bij de haard ( in die tijd een symbool van geluk en welstand, omdat als je een Krekel had dit betekende dat je welvarend genoeg bent om het vuur s’nachts te laten branden).  Als een oudere vreemdeling op bezoek komt mag deze, onder protest van Dot, blijven logeren.  Als hun kennis Tackleton komt vertellen dat hij gaat trouwen met een veel jongere dame wordt Dot boos. Tackleton neemt wraak en verteld leugens over Dot en hun logé. Dit lijkt tussen John en zijn vrouw komen te staan. De Krekel bij de Haard zorgt, als een soort beschermer van Huis en Haard, dat de situatie niet uit de hand loopt. 

Ik ga een beetje in herhaling vallen want net als de vorige twee boeken weet Mark van Dijk een oud verhaal nieuw leven in te blazen. Zijn research en overwegingen om zoveel mogelijk bij het originele verhaal te blijven, qua taalgebruik, doet het verhaal eer aan. Door het juist niet in een modern jasje te steken ga je als lezer terug naar de  tijd van Dickens. De illustraties helpen je daarbij ook mee op weg.  De cartoonachtige illustraties laten deze oude tijden herleven. Of je zelf in 1845 bij de haard staat. 

Kortom een derde en geslaagde deel in deze serie, de  “Christmas books”

3 Comments

  1. Pingback: The Friday Five: boeken voor onder de kerstboom | conniesboekkies

  2. Pingback: TBR pile : gelezen in december | conniesboekkies

  3. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s