“monoloog van een dikke man ” Aliza Galkin-Smith

Aliza Galkin-Smith, uitgeverij Elikser
isbn 9789463650755

Aliza Galkin-Smith is,niet alleen een  romanschrijfster, maar ook beeldhouwer, schilder en creatief therapeut, met een grote passie voor haar tuin en keuken.   De vertaling van deze roman in in handen van Tsafrira Levy, geboren in Israël maar al ruim veertig jaar woonachtig in Groningen, waar ze een studie klinisch psychologie heeft gedaan. Sinds 1997 publiceert ze in verschillende genres en is ze verantwoordelijk voor deze aparte roman.  “Een verhaal over een dikke man die onderweg naar eten zijn geluk heeft ontdekt” .  

De hoofdfiguur in dit verhaal , ” de dikke man “, verhuisd samen met zijn oudere zus en Poolse ouders naar Israël.  Het gezin betrekt een klein appartement waar zijn moeder in haar kleine keukentje gerechten klaarmaakt om haar zoon tot een flinke man op te laten groeien.  Als hij later volwassen ( en dik) is geniet hij van het lesgeven als docent Geschiedenis. Naast lesgeven houdt hij van rondsnuffelen in tweedehandsboekwinkels, van vrouwen en eten.  Zijn relaties vallen niet mee en stranden vaak op het eetpatroon/ gedrag van onze hoofdpersoon. Zijn eerste vriendin vindt het maar niks dat ze niet strikt genoeg zijn met de koosjere spijswetten en nummer twee heeft een glutenallergie. Dan ontmoet hij psychologe Dana waarmee hij trouwt als blijkt dat ze zwanger is. Het huwelijk is een ramp en na de geboorte van de tweeling, twee meisjes, wordt het van kwaad tot erger. Dana als gezondheidsfreak en onze dikke  man als junkfoodliefhebber, het gaat echt niet samen. Dana vertrekt naar Engeland met de meisjes en zelf houdt hij zich weer bezig met lekker eten en Tania, zijn nieuwe liefde. Aviram, oud student en werkzaam bij een broodjeszaak, geeft hem steun en advies, ook als de relatie met Tania onder vuur komt te staan. 

Het hele verhaal is in de ik-vorm geschreven en vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon. Het geeft niet alleen een kijkje in zijn leven maar ook in de keuken van verschillende personages uit het boek. Ze leggen hun visie op eten uit en verschillende gerechten zijn opgenomen in het boek.  Dat maakt het geheel tot een origineel geheel. Mocht je geen interesse hebben in koken of eten ( net als mij) dan nog is het een vermakelijk boek om te lezen. De recepten staan altijd aan het einde van een hoofdstuk. Ze zijn geschreven op een manier dat iedere leek er wat mee kan en wil je er niets mee zijn ze eenvoudig te skippen zodat je verder kunt met het verhaal. Naast eten snuif je ook af en toe een stukje (eet-)geschiedenis mee wat ik zelf wel heel leuk vond om te lezen.  Kortom een vermakelijk boek over eten en het leven. 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. Met dank aan uitgeverij Elikser voor het recensie exemplaar 1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s