” Blauw gras ” Elly Godijn

Elly Godijn,  Godijn Publishers 

Elly Godijn  (1971) schrijft al haar hele leven en in 2010 worden er twee van haar persoonlijke brieven geplubiceerd.  Kort daarna wordt in juni 2011 haar dochter Lotus geboren met 25 weken.  Veel te vroeg en heel kwetsbaar en de artsen hebben slechte verwachtingen.  Er volgt een periode van angst, verdriet en hoop.  Met Lotus als inspiratiebron begint Elly  Godijn haar verhaal te toe vertrouwen aan papier. Dit geeft haar houvast in deze moeilijke tijd.   En ze blijft schrijven. Een column bij Mijn Geheim, toneelrecensies en diverse schrijfprojecten.  Ze richt uitgeverij Godijn Publishing op , schreef mee aan verhalenbundels, toneelscripten en werkt ze aan twee romans.

Op Wereldprematuurdag kwam dit boek  ‘blauw gras ‘uit.  Een dagboekroman over de heftige periode na de geboorte van haar dochter Lotus.

Lotus wordt geboren na 25 weken zwangerschap. Een piepklein meisje van 700 gram. De artsen geven het meisje weinig kans om te overleven en als ze het al zou redden  zou de prognose over haar gezondheid slecht zijn.  Vanaf de eerste dag van de geboorte zal ze als haar moeder bij haar kind blijven.   De vader blijft thuis om voor de andere kinderen te zorgen en houdt de boel daar draaiende.  De lezer krijgt een openhartig, emotioneel en zeer persoonlijk verhaal te lezen waarin je meeleeft met Lotus en haar familie.

 In korte hoofdstukken met duidelijke titel en daaronder de datum, leeftijd van Lotus, gewicht en voedingsvoorschrift , lees je de ontwikkeling van het kleine meisje en waar de moeder tegen aan loopt in het ziekenhuis. Een wereld apart.

Over een heel klein meisje met enorme vechtlust die de medici doet verbazen.  Een vechtlust waar de moeder ook veel hoop en kracht uit kan halen.

Medische termen vliegen om je oren maar worden meteen duidelijk en eenvoudig uitgelegd zodat je als leek ook meteen weet waar het over gaat.

Ik kan mij voorstellen dat Elly Godijn zelf zo een boek als dit heeft gemist. Sowieso is het altijd fijn om te weten dat je niet alleen staat in je strijd maar ook is het fijn als je meer kan lezen over een situatie als deze.  Verder is het ook mooi hoe ze verwoord dat er ook momenten zijn dat het zo belangrijk is om ook even jezelf te zijn en die schaarse momentjes te pakken. Dat je dat juist heel hard nodig hebt.

Een zeer toegankelijk en mooi verhaal wat het verdient om gelezen te worden. Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde en hoop.

Van elk verkocht boek gaat1 euro naar de VOC : ‘Vereniging voor Ouders van Couveuseouders”. De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij. 

2 Comments

  1. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s