“Adem : Tsunami” Nico de Braeckeleer

adem9789059245/2018

Nico de Braeckeleer, uitgeverij Bakermat

Nico de Braeckeleer (1974) kwam tijdens zijn opleiding tot journalist tot de ontdekking dat hij scenarioschrijven beter bij zich vond passen. Hij schreef voor film en televisie. Sinds 2011 doet hij dit voor het bekende Studio 100. In 2000 kreeg hij een idee voor een jeugdboek en zijn debuut  ‘ de ring van Jupiter was in 2002 een feit. Er zouden meer dan 60 boeken volgen in verschillende genres voor verschillende leeftijden.  Van kleuter tot volwassenen. Iets wat ik zeker kan waarderen, de veelzijdigheid van deze auteur. Het mooie van dit boek is dat het dan misschien wel een jeugdboek is maar ik weet zeker dat ook volwassenen dit verhaal zullen waarderen.

Adem is een apocalyptische serie waarvan Tsunami het eerste deel is. Het speelt zich af in 2165. Door toedoen van de mens zijn er door klimaatverandering zware natuurrampen geweest. Het gewone leven is verwoest. Sommige overlevers wonen in bewaakte vestigingen en anderen zwerven rond in bendes of alleen.

De vijftienjarige Skye woont in zo’n vestiging die wordt overvallen door een zeer gevaarlijke bende. Volwassenen worden afgeslacht en de kinderen, ook Skye worden ontvoerd en meegenomen naar de vestiging van deze bende. Skye denkt alleen maar aan ontsnappen om een nieuw leven op te bouwen.

De veertienjarige Jazz woont samen met zijn moeder. Als deze overlijdt laat ze hem op haar sterfbed beloven om naar Civitas te gaan. De zogenaamd enige  plaats waar je nog kunt leven als voor de klimaatverandering. Een Utopia die hij wil vinden.
Jazz en Skye zullen elkaar tegen komen en samen met nog een aantal andere vervolgen ze hun weg en proberen ze uit handen van de vijand te blijven. Dit wordt lastig als de vijand ook in de vorm van een natuurramp op hun pad komt.

Allereerst is daar een heel mooie cover en bij het openslaan is daar een afbeelding van water, de rollende zee, de tsunami. Ik hoop dat de rest van de serie dezelfde vormgeving krijgt, met een mooi hard kaft  zodat het een juweeltje op je boekenplank zal worden.

Het is een beetje een flauwe woordgrap als ik zeg dat ik dit boek in één adem heb uitgelezen. Wat kan deze schrijver goed vertellen zeg.  Het boek heeft een behoorlijk tempo, heeft soms spannende en dan weer zelfs gruwelijke gebeurtenissen waardoor je als lezer geboeid blijft tot het einde. Net als je denkt er zou er nu wat rust voor de personages komen dan loert het gevaar, in welke vorm dan ook, weer om de hoek. De personages staan op scherp en de lezer ook.  De personages zijn prima uitgewerkt naar gelang de rol in het verhaal. Hiermee bedoel ik dat de hoofdrolspelers Skye en Jazz en ook River, die ook een redelijke rol heeft, meer worden uitgediept. Door een blik in hun verleden snap je waarom ze reageren zoals ze doen. Kortom als lezer krijg je de informatie die relevant is en hierdoor hou je het overzicht wat van belang is vanwege het snelle tempo.

Het verhaal zit verder goed in elkaar en met een mooie afsluiting, maar wel een open einde waardoor je uit gaat kijken naar het volgende deel.

adem 5 ster Ik mocht dit boek bespreken voor de site Kinderboeken en gaf het een welverdiende 5 sterren!

1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018: kinderboeken, jeugboeken, jeugdthrillers | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s