” the Friday Five: boekenseries die meer delen mogen hebben… “

boekenmuur 3Boekenseries die meer delen mogen hebben…????????

Nou met dit onderwerp kan ik niet zoveel hoor. (zeg maar niks…. )

Ik hou niet zo van series , eigenlijk heb ik er gewoon een hekel aan.  Trouwe lezers van mijn blog weten echter dat ik toch (noodgedwongen ) series lees maar dit zijn er een handje vol en dat is meer de schuld van de schrijver. Door een open einde met enorme cliffhanger of door gewoon een geweldig  goed boek neer te zetten moet je het volgende deel wel lezen. Daar ligt ook de kracht van de schrijver en maakt dat een serie goed is of de moeite waard.

De meeste zijn dit echter niet. (voor mij dan).  Een eerste of tweede deel wordt uitgerekt, zit vol niets zeggende details om een dik boek weg te zetten, raffelen een einde af  met slechte cliffhanger of heel open einde om maar een volgend deel te kunnen starten.  Je ziet ook heel vaak bij een trilogie dat een tweede deel wat inzakt en doorkabbelt om de klapper in het derde boek te maken. Waarom?  Maak het korter en spannender en doe het lekker in één boek ( of twee vooruit).  Soms moet je als lezer zelfs proberen wakker te blijven om er door heen te komen en wil je eigenlijk niet meer verder lezen.  ( en ik heb er ook niet zo het geduld voor) .

Het mooie van een boek wat op zichzelf staat is dat je je er in kunt verliezen en weet dat je niet ( heel lang) hoeft te wachten op een afsluiting.  Het mooiste is dat je het boek je pakt en dat je na het lezen denkt ‘ goh jammer  het is uit, maar wat een mooi verhaal’ en dan is het lekker aan je eigen fantasie om te bedenken hoe het met de hoofdfiguren verder gaat.  Niks zo erg is het helemaal als je een top boek hebt gelezen waarvan de schrijver later bedenkt ik maak een vervolg ( lees het eerste deel verkocht goed ik maak een tweede deel) en dat dat vervolg dan  vreselijk tegenvalt  en je als lezer gewoon een dip krijgt en spijt dat je het gelezen hebt. Maar ja het eerste was zo goed dus wie weet… Fout , niet doen dus (leermoment).

Ander leermoment  is dat ik als booknerd graag complete series op de plank wil hebben, met hetzelfde jasje zodat ze mooi op een rij staan.  Niks zo erg is als uitgeverij halverwege serie de vormgeving veranderd. Hoe gruwelijk staat dat op de plank.  Of nog erger dat ze na een paar delen besluiten de rest van de serie niet uit te geven.  Ik had nog wel eens het idee om dat te wachten tot een serie compleet is en dan in één keer te kopen. Met het gevolg dat ik nu een paar series heb staan, ongelezen want halverwege het eerste boek dacht ik  dat ik beter een goed boek kon gaan lezen.

Het onderwerp van deze Friday Five had misschien voor mij beter kunnen zijn : series die eigenlijk bij één boek hadden moeten blijven…

 

Wil jij weten hoe  de andere bloggers tegen dit onderwerp aan kijken?  Bezoek dan hun blogs:

2 Comments

  1. Sommige series zouden in mijn ogen inderdaad ook beter zijn indien ze wat korter waren. Anderen zou ik dan precies weer kunnen blijven lezen omdat ik zo graag in die werelden wegduik. Doordat ik veel series graag lees blijft mijn tbr wel steeds maar stijgen. Al helemaal wanneer auteurs sneller schrijven dan ik hen kan bijlezen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s