” taal voor de leuk ” Paulien Cornelisse

20181109_0947169789082430233/2018

Paulien Cornelisse studeerde psychologie en  daarna Algemene Taalwetenschap. Die laatste studie maakte ze niet af maar haar liefde voor taal is algeheel bekend.  Ze heeft cabaret gemaakt en was stand-up comedian bij Comedytrain. Momenteel is ze in de theaters te vinden met haar vierde theatershow en heeft ze weer een heerlijk boek over taal uitgegeven. ​ Paulien Cornellise schrijft wekelijks een column in NRCnext en in NRC Handelsblad.

In 2009 verscheen ‘taal is zeg maar echt mijn ding’ en in 2012 verscheen ‘en dan nog iets’, van de eerste titel ontving ze het platinaboek in 2013 omdat er 500.000 exemplaren waren verkocht. Na een fictiedebuut in 2016, de verwarde cavia, is er dan nu ‘taal voor de leuk ‘. De meeste stukken uit dit boek stonden eerder, in iets andere vorm, in bovengenoemde kranten.

Paulien Cornellise is altijd bezig met taalvernieuwingen en kan zich soms verbazen op iets wat we allemaal zeggen en als je daar bij stil staat kan je haar alleen maar gelijk geven.  Want vaak  sta je er dus niet bij stil waarom je iets zegt en dat je iets zo zegt.  In dit boek deelt Paulien Cornelisse haar hersenspinsels over of je ARG of ARGH whatsappt, over binnenpretjes, Mies en Miepen, Duitse kuilen en waarom je het woordje de wel voor iets positiefs en niet voor iets negatiefs gebruikt.  Dus wel ‘ voor de leuk ‘ maar niet ‘ voor de stom ‘.

Vol humor spurt je door dit boek. Stukjes herkenning waarbij je met plaatsvervangende schaamte soms denkt ‘ oei, dat zeg ik ook ‘. En na het lezen van andere stukjes valt het je op dat sommige uitdrukkingen wel heel veel voorbij komen in je dagelijkse leven. Het is een heerlijk boekje om door te lezen. En naast de grappige inhoud over onze wel heel ingewikkelde taal ziet het er ook nog eens mooi uit en voelt de kaft ( als booknerd voel je aan de kaft) heel fijn aan.

Taal voor de leuk ‘ is een titel die wil je ‘ voor de heb‘. Mijn man vind dat vast niet positief: boeken voor de heb  ( je hebt er al teveel ) en zegt dat dan de logica van het de-gebruik niet kan. Wij weten beter :  ‘ Taal voor de leuk voor de heb ‘ is positief en dan mag het….

 

1 Comment

  1. Pingback: Het beste van 2018: Biografie/geschiedenis/ Mens&Maatschappij/ gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s