” anders kind ” Monique Kroezen

anders kind.jpg9789492115683/2018

Monique Kroezen, uitgeverij Godijn Publishing

Monique Kroezen (1970) is moeder van vier kinderen waarvan er een meervoudig complex beperkt is. Het verhaal van haar debuutroman anders kind is deels gebaseerd op haar eigen ervaringen met de ziekte van haar zoon. De personages en het verhaal er om heen is fictie.

Inhoud: Nicole is kapster en getrouwd met Siem. Siem is een hardwerkende zakenman die eigenlijk meer voor het idee getrouwd is ( omdat dat zo hoort) en diep in zijn hart niks met kinderen heeft en deze ook liever niet had gehad.  Doordat hun oudste zoon Sil is geboren gaat zijn kans om carrière te maken in het buitenland niet door. Als Sil wat ouder is en er een tweede kans komt om naar Bangkok te gaan om een zusterbedrijf op te starten wil hij dit nieuws enthousiast aan Nicole vertellen maar deze heeft de mededeling dat ze een tweede kindje verwachten. Siem kan niet in de vreugde van deze zwangerschap delen. Na de bevalling blijkt Jesse schisis te hebben en besluit Siem bij het gezin weg te gaan en alleen naar Bangkok te vertrekken. Nicole voelt zich in de steek gelaten . Als dan blijkt dat de schisis een onderdeel is van het Cornelia de Lange syndroom is staat de wereld stil. Het Cornelia de Lange syndroom is een zeldzame genetische aandoening waarbij de patiënt een lage levensverwachting heeft. Jesse is meervoudig complex beperkt en de weg naar de diagnose was al lang maar de weg er na ook. Door haar vechtlust, steun van familie en vrienden en zeker door de vechtlust van Jesse probeert ze haar leven weer op te pakken en alles een plaats te geven zodat er weer ruimte is voor nieuw geluk.

Aangetrokken door de cover en het onderwerp was mijn interesse om dit boek te lezen snel gewekt. Het Cornelia de Lange syndroom is zeer zeldzaam. De veronderstelling is dat er jaarlijks vijf kinderen geboren worden met dit syndroom in Nederland maar dat soms de diagnose pas veel later gesteld wordt. Zelf had ik er tijdens mijn studie over gehoord maar vaak horen mensen er pas over als ze er (in-)direct mee van doen krijgen. Onbekend maakt onbemind en dat komt ook in dit verhaal naar boven. Mensen weten vaak niet om te gaan met een moeder van een gehandicapt kind.  Zowel mensen in de directe omgeving als de mensen die beroepsmatig op de een of andere wijze hier mee te maken krijgen.  Soms is het gewoon weg hard en triest om over die reacties leest.

De basis van het verhaal is chronologisch vanaf de bevalling van Jesse. In het verhaal zelf gaan we af en toe een stukje terug in de tijd waardoor we de hoofdpersonages Nicole en Siem beter leren kennen en begrijp je waardoor hun relatie stuk loopt en Siem vertrekt.  Nicole heeft veel steun van mensen uit haar directe omgeving die haar opvangen en af en toe wakker schudden. Deze personages zijn verder niet uitgewerkt maar dat is ook niet van het belang voor het verhaal. Je krijgt als lezer de informatie die nodig is.

Monique Kroezen heeft een heel toegankelijke roman geschreven, ze heeft een prettige vertelstijl en schrijft recht uit het hart. Door te kiezen voor ‘gewone’mensen en een onderwerp wat aanspreekt weet ze de lezer te raken. Naast het feit dat door dit verhaal meer bekendheid wordt gegeven aan het Cornelia de Lange syndroom kan je eigenlijk elk andere vorm van syndroom of beperking invullen omdat de reacties hierop denk ik ( helaas) vergelijkbaar zijn. Hoewel we niet uit het oog moeten verliezen dat het verhaal fictie is denk ik dat de problemen van de hoofdpersoon in de werkelijkheid ook voorkomen en dat wij als maatschappij dat beter moeten aanpakken. Ik denk dat dit verhaal kan bijdragen aan meer begrip en openheid over de problemen waar de jonge moeder in het verhaal tegen aan loopt.  Het geheel is een mooi verhaal vol uiteenlopende emoties maar vooral over de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar kind.

 

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. Pingback: ” TBR oktober : boektober, een heerlijke leesmaand !” | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

  3. Pingback: The Friday Five : boeken die beginnen met de A | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s