“strandvogel” Reinier Bresser

strandvogel9789491363931/2018

Reinier Bresser, uitgeverij Gibbon

Reinier Bresser ( 1948) is zijn hele leven copywriter en creative director geweest bij verschillende reclamebureaus.  Strandvogel is zijn romandebuut.

Strandvogel gaat over Gustaaf Vogel. Gustaaf Vogel werkt hard in het financiële wereldje in Londen. Zijn vrouw heeft hem verlaten en is weer met zijn zoon in Nederland gaan wonen.  Hij is een eenling en contact met zijn familie is minimaal.  De jaren verstrijken en als zijn zoon hem belt dat zijn zus Fanny tijdens het zwemmen in  de zee bij Wassenaar is verdronken vertrekt hij naar Nederland om afscheid te nemen van zijn zus.  Aangekomen in Nederland gaat hij als eerste naar het strand bij Wassenaar daar waar zijn zus is verdronken en komen de herinneringen en vragen bij hem naar boven.  Toen zijn zusje en hij opgroeide brachten ze veel tijd door op het strand. Zijn zus was een goed zwemster en ze kon de zee en zijn gevaarlijke muien als geen ander. Dit brengt hem meer vragen op en hij duikt weg in zijn herinneringen alvorens hij berusting vindt en wat zijn zus is overkomen.

Slechts 150 pagina’s telt deze roman  maar het is de schrijver gelukt om mij te raken met zijn teksten. De manier waarop hij zinnen laat spreken en het verhaal klein te houden vond ik zeer fijn te lezen.  Als lezer leer je Gustaaf kennen door zijn herinneringen en gevoelens in een zelfde tempo als dat Gustaaf zichzelf terug weet te vinden.  Het klinkt misschien wat zweverig van mij maar het verhaal kabbelt op een prettige manier voort net alsof jezelf op het strand zit en de golven voorbij ziet gaan. De momenten in het heden en die in zijn herinneringen lopen mooi in elkaar waardoor je lekker door kunt lezen en in het verhaal blijft. Een verhaal wat raakt en precies de juiste lengte heeft om de lezer te raken en wat weemoedig te maken als het verhaal uit is.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

2 Comments

  1. Pingback: ” TBR oktober : boektober, een heerlijke leesmaand !” | conniesboekkies

  2. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s