” Fright night ” Maren Stoffels

fright night kaft 9789025876203/2018

Eerder las ik van Maren Stoffels  escape room in één ruk uit en toen ik hoorde dat deze titel uit was gekomen wilde ik die ook wel lezen. De lezers op sociale media waren al enthousiast en bij het zien van de titel en cover was ik zeer nieuwsgierig. Ook mede door de pakkende tekst op de achterzijde ; ” Vijf jongeren gaan het bos in. Een van hen zal de nacht niet overleven. En een van hen is de moordenaar” . Klinkt goed zo in de week voor Halloween…

Fright night is een evenement waarbij je in groepjes van vijf de nacht door brengt in een bos waarbij je geconfronteerd wordt met je grootste angsten.  Je loopt een route waarbij griezels in de bosjes staan om je te laten schrikken en er zijn aparte scare -zones waar je een confrontatie aangaat met je grootste angst ( die je van te voren hebt opgegeven bij aanmelding) .

Sofie, Quin en Dylan besluiten mee te doen en hun groepje wordt aangevuld met Martijn en Neele, twee onbekenden maar waar het vrij snel mee klikt.  Reza en Sandy zijn twee jongeren hebben zich opgegeven om als werknemer bij het evenement de bezoekers de stuipen op het lijf te gaan jagen.  Even lijkt het of de drie groepjes niets met elkaar te maken hebben maar als snel blijken hun levens meer met elkaar verbonden te zijn dan ze zelf dachten.

Je leest het verhaal uit verschillende perspectieven en die wisselen snel. Verder is er een indeling in voor, tijdens en na de fright night. En zijn er kleine stukjes gedachten van de moordenaar zelf in het boek .  Een aantal regels op verder een lege pagina. Boven elk perspectief staat de naam van die persoon of ‘moordenaar’ zodat je weet wie aan het woord is.  De snelle perspectiefwisseling houdt het tempo er goed in en door de stukjes van de moordenaar wordt de spanning extra opgebouwd.   Het houdt de lezer scherp en daardoor lees je het boek ook snel in één ruk uit omdat je gewoon wilt weten wie die moordenaar nu is.

Het boek is niet zo dik ( slechts 165 pagina’s ) maar toch is het de schrijfster gelukt om de karakters iets meer diepgang te geven dan in de doorsnee jeugdthriller. Hoofdpersonages Dylan draagt een groot geheim met zich mee en door zijn herinneringen probeert hij het te verwerken. Als lezer heb je meteen al door dat Dylan het slachtoffer is van het Münchhausen-by-Proxy- syndroom van zijn moeder.  Een heftig ziektebeeld wat eigenlijk al een horrorverhaal op zich is.

Net als escaperoom had ik tijdens het lezen dat ik niet snap wat mensen bezielt om zoiets te gaan ondernemen. Laat mij maar lekker thuis met een boek.  En dit boek is daarvoor een prima keuze !

Het verhaal van Dylan is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar stichting StOMbP ( stichting overlevers Münchhausen by Proxy).

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij.

 

6 Comments

  1. Pingback: ” The Friday Five : griezel tips voor Halloween ! | conniesboekkies

  2. Pingback: “spooka-a-thon wrap up” | conniesboekkies

  3. Pingback: ” TBR oktober : boektober, een heerlijke leesmaand !” | conniesboekkies

  4. Pingback: Het beste van 2018: kinderboeken, jeugboeken, jeugdthrillers | conniesboekkies

  5. Pingback: ” roomservice” Maren Stoffels | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s