The Friday Five: boeken die op de leeslijst moeten !

The Friday Five heeft dit keer als thema de leeslijst… Lezen voor je lijst, iets waar ik zeker geen last meer van heb. Een last ?  Ja, dat was het “in mijn jeugd” wel. Je moest best veel titels lezen en het liefst allemaal van die saaie lijst. En dan ook nog maar één boek per auteur en het liefst uit elke literaire periode minimaal één boek. Gelukkig mocht je wel twee titels vrije keuze als die door de keuring van de docent kwamen. Mijn docent was vrij klassiek georiënteerd dus dat viel niet mee.

Zoals eerder heb ik in een blog laten weten zit mijn dochter Femke nu in de 4e van het atheneum en moet ze dus ook  “lezen voor de lijst “, zowaar maar 12 titels ( wij lazen er per jaar al meer dan dat) maar  ook hier is een docentenkeuring. En op geen één lijst staat fantasy of horror en dat is zo jammer. Juist in die boeken is er zoveel moois !

Voor mij top vijf heb ik dus niet eens hard hoeven na te denken.  Out of the box, nou ja out of the list boeken.

Allereerst de horrorbundels van Tom Thys. Diabolik, Volmaakt monster en net verschenen Lijkenkrabber. Die laatste moet ik nog lezen maar weet nu al dat ik er zeker van ga genieten.  Gruwel op hoog niveau dat moet iedereen gewoon lezen !

De boeken van J. Sharpe verdienen ook een plek in deze top vijf. Zowel Eden , Syndroom als Reflectie waren een aangename en originele verrassing met mooie plottwisten.

De onzichtbare maalstroom cyclus van Jasper Polane mag zeker niet ontbreken. Vanaf het eerste deel Lege steden  tot de afsluiter Heren van twist, wordt je meegenomen in parallelle werelden, leef je mee met de personages en vallen alle stukjes en werelden op zijn plek. Niet alleen het verhaal is een juweel om te mogen lezen ook de covers zijn stuk voor stuk heel mooi.

Daar is ze weer denk je bij het lezen van de vierde aanrader ; dat kan niet anders dan de Bloedwetten van Sophia Drenth. Sorry, maar ik ben fan en rust niet voordat heel Nederland weet dat deze boeken bestaan !

Als laatste titel een vreemde eend in deze bijt. Het boek Ik leef in een wereld die ik niet ken van Marjolijn Markus gaat over een mantelzorger waarvan de vader de ziekte van Alzheimer heeft. Omdat dementie volksziekte nummer een dreigt te worden denk ik dat het belangrijk is dat elke jongere minstens één boek leest over leven met (iemand met) dementie. Zodat er inzicht is wat betreft het ziektebeeld en de impact bij de persoon en zijn/haar familie. Dit boek is daar een goed voorbeeld van maar er zijn meerder titels die hiervoor in aanmerking komen. Natuurlijk is Hersenschimmen van Bernlef ook heel mooi maar er zijn nu zulke mooie verhalen op de markt dat een uitstapje naar deze titel geen kwaad kan.

Wil jij weten welke boeken de andere bloggers graag op de leeslijst zien?  Bezoek dan hun blogs:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s