” zomervacht ” Jaap Robben

20180906_185143 9789044525014/2018

Jaap Robben,  uitgeverij de Geus

Jaap Robben (1984) debuteerde met Birk, inmiddels verschenen in tien talen. Birk werd bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, de Diorapthe Literatour Publieksprijs en de ANV Debutentantenprijs. Ook schrijft hij poëzie, verhalen en prentenboeken voor kinderen.

In zomervacht maken we kennis met de dertienjarige Brian. Brian woont met zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Zijn moeder heeft hen verlaten en heeft een nieuwe partner. Zijn broer Lucien is verstandelijk en fysiek beperkt en leeft in een instelling. Als deze instelling in de zomer gaat renoveren moet Lucien ergens anders worden opgevangen. De vader van de jongens denkt alleen maar aan de vergoeding die hier tegenover staat en laat Lucien naar hun caravan komen. Brian wordt zo noodgedwongen verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van zijn broer.  Naast deze zware taak probeert Brian ook nog zijn eigen leven vorm te geven, wordt hij verliefd op een negentienjarig verstandelijk beperkt meisje en probeert hij het vertrek van zijn moeder een plaats te geven.

Wat een geweldig mooi verhaal is dit ! Het geheel is vanuit Brian geschreven waardoor je niets anders kunt dan Brian in je hart te sluiten.  Je begrijpt zijn beslissingen omdat hij niets liever wil dan die gewone jongen van dertien te zijn die zijn eigen wereld wil veroveren en soms onbezonnen te werk gaat. Aan de andere kant is hij juist degene die zich het meest volwassen gedraagt en zijn vader bij tijd en wijlen de les leest. Hij krijgt vanuit onverwachte hoek hulp van Emile. Een man die zomaar op de stoep stond met de vraag of  hij een caravan kon huren omdat zijn vrouw hem het huis uit heeft gezet. De vraag waarom daar wordt door de andere personages over gespeculeerd maar wordt in het boek open gelaten.  Persoonlijk vind ik dat meestal vervelend maar voor dit verhaal is het van geen belang en heeft het wel wat om zelf ook in die speculatie mee te gaan.  Emile  begint zich namelijk te ontfermen over Brain en zijn broer en helpt hem waar hij kan. Iets wat de vader van de jongens niet kan verkroppen en aan het einde van het verhaal tot uiting komt.

Het is een verhaal over familie, vriendschap, zorgzaamheid maar ook over eenzaamheid en volwassen worden. De schrijfstijl is eenvoudig maar zeer pakkend en je wordt door het verhaal gegrepen en leest het in één zucht uit. Juist de eenvoudige korte zinnen zijn soms zo mooi en beeldend, ze laten je niet los.  De verklaring van de titel is ook zo mooi waardoor je meteen weet dat er geen mooiere titel kan zijn voor dit verhaal van een, soms radeloze, maar zo zorgzame jongen van dertien.

Een mooi verhaal wat door zijn eenvoud al snel door een jonger publiek gelezen kan worden maar bij een zeer groot publiek in de smaak zal vallen.

 

De afbeelding van de cover komt van de site van de uitgeverij

 

4 Comments

  1. Pingback: The Friday Five : boeken die een verfilming verdienen ! | conniesboekkies

  2. Pingback: September wrap up / TBR update | conniesboekkies

  3. Pingback: Het beste van 2018: top drie romans, verhalen en gedichten | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s